Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια διαψεύδουν για μια φορά ακόμα όσους υποστήριζαν ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων θα πέσουν οι τιμές και θα έχουμε φθηνό ρεύμα.

Ψυχρολουσία για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κυβερνητική προπαγάνδα που δήθεν θα καταργούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ελάφρυνε τα νοικοκυριά δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μια απάτη με τεράστιο οικονομικό κόστος για το λαό.

Όσα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις – φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό που θα γίνει είναι ότι οι χρεώσεις Αυγούστου θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι.

Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και «φυλακίζει» το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Αυτή την πολιτική υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΝΙΚΑΛ ψήφισαν πρόσφατα νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια σρα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Την ίδια πολιτική στήριξε με νύχια και με δόντια και η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝ) σε ΓΕΝΟΠ, Εργατικά Κέντρα και Α’βάθμια Σωματεία. Έβαλαν και εξακολουθούν να βάζουν πλάτη προκειμένου να περάσουν όλοι οι σχεδιασμοί των κυβερνήσεων και της ΔΕΗ Α.Ε. (μετοχοποίηση, διάλυση του Ασφαλιστικού, τριχοτόμηση της ΔΕΗ). Δεν έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές στα πλαίσια της «Δίκαιης Μετάβασης» στη μεταλιγνιτική εποχή (επιτροπή Μουσουρούλη κλπ.), ενώ ακόμη και σήμερα προσπαθούν να κρύψουν ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μέρος της Απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα κι αν κάποιοι σήμερα (όπως ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ) μας «προειδοποιούν» ότι «ήρθε η ώρα να καταλάβουμε τι σημαίνει απελευθέρωση της ενέργειας και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» οφείλουν μια απάντηση:
Αλήθεια, γιατί γίνεται τώρα αναφορά στις συνέπειες της απελευθέρωσης από αυτούς που τη στήριξαν;

Μήπως σήμερα αντιτάσσονται στην απελευθέρωση και θα αγωνιστούν για να μην κλείσουν οι σταθμοί και τα ορυχεία;
Μήπως καταγγέλλουν το έγκλημα και μας καλούν να μάθουμε για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης δίνοντας την εντύπωση ότι δήθεν διαφωνούν;

Φυσικά και όχι. Ενώ, μας «προειδοποιούν» ότι «ήρθε η ώρα να καταλάβουμε τι σημαίνει απελευθέρωση της ενέργειας και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους οι ίδιοι έχουν τη συνταγή της «καλής» απελευθέρωσης, ότι μια άλλη κυβέρνηση, πιο ικανή, φιλολαϊκή, και οι ενεργειακοί όμιλοι θα έχουν κέρδη και ο λαός φθηνό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες!

Καλούμε το λαό

Να μη συμβιβαστεί με τη λογική ότι τον 21ο αιώνα θα ζει με δελτίο στο ρεύμα και τη θέρμανση.

Η Ενέργεια ή θα είναι εμπόρευμα και θα πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι ή θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός.
Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Καλούμε το λαό

Να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη, την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά νοικοκυριά, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ θησαυρίζουν οι εφοπλιστές.