Η βινεγκρέτ αντζούγιας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε αλμυρές πινελιές στις γλυκές, ζουμερές ντομάτες του καλοκαιριού.

30′ προετοιμασία
5′ μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά
Μερίδες: για 8 μερίδες

Υλικά
-Για τη βινεγκρέτ

60 ml ελαιόλαδο
5 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, στραγγισμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
ξύσμα από 2 λεμόνια
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

-Για τη σαλάτα

1.500 γρ. ποικιλία από ντομάτες διαφόρων χρωμάτων (κόκκινες, μαύρες, πράσινες, πορτοκαλί) και μεγεθών, κομμένες καταπώς θέλουμε
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκια μαντζουράνα ή ρίγανη
τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια μαϊντανού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

-Για το σερβίρισμα

3 αυγά, βρασμένα, κομμένα στη μέση
8-10 φέτες χαμόν (ή προσούτο)
120 γρ. αρσενικό Νάξου, σε φλοίδες

Διαδικασία

-Βινεγκρέτ

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τις αντζούγιες, το σκόρδο και το ξύσμα σε μέτρια φωτιά, για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το ξίδι, προσεκτικά, ζεσταίνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε.

-Σαλάτα

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις ντομάτες με το κρεμμύδι, τη βινεγκρέτ και τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε τη σαλάτα και δίπλα της βάζουμε τα αυγά, το τυρί και το αλλαντικό.

Πηγή: Γαστρονόμος