Προμηθευόμαστε μια καλή μπαγκέτα ολικής άλεσης και ετοιμάζουμε την ελληνική και υγιεινή εκδοχή του tuna sandwich, με ελιές και σπιτική μαγιονέζα.

10′ προετοιμασία
5′ παρασκευή
Σύνολο: 15 λεπτά
Τεμάχια: 1

Υλικά
1/2 μπαγκέτα ολικής άλεσης

Για τη γέμιση

60 γρ. τόνος από κονσέρβα, καλής ποιότητας
2 κουτ. σούπας (κοφτές) σπιτική μαγιονέζα (ή έτοιμη)
1 κουτ. γλυκού κάππαρη, καλά ξαρμυρισμένη και ψιλοκομμένη
2 μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι
1/2 ντομάτα, σε λεπτές φέτες
λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός

Για τη μαγιονέζα

1 αυγό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας λεμονοχυμό
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
15 γρ. ντοματοπελτές
αλάτι,πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια (αν χρειαστεί)

Διαδικασία

Γέμιση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον τόνο, τη μαγιονέζα, την κάππαρη και τις ελιές.

Σάντουιτς

Κόβουμε τη μισή μπαγκέτα ολικής άλεσης εγκαρσίως στη μέση και αλείφουμε με το μείγμα της γέμισης το εσωτερικό της.
Απλώνουμε στη μία πλευρά τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κλείνουμε σε σάντουιτς και τυλίγουμε σε λαδόχαρτο και αλουμινόχαρτο.

Μαγιονέζα

Βράζουμε 1 αυγό για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και προσεκτικά «παίρνουμε» τον μελάτο κρόκο από το ασπράδι.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον κρόκο, την μουστάρδα, το ξίδι, το λεμονοχυμό, το ξύσμα λεμονιού, τον ντοματοπελτέ και το αλατοπίπερο για 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.

Αργά, αλλά σε σταθερή ροή, προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε. Πρέπει το μείγμα να πάρει όλο το λάδι. Θα πρέπει να έχει την πυκνότητα ενός στραγγιστού γιαουρτιού.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή τριμμένα παγάκια κατά το χτύπημα.

Διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο, για 2 μήνες.

Πηγή: Γαστρονόμος