ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με κύριο θέμα την ενημέρωση των ενεργειακών δημάρχων για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββα Ζαμανίδη και του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε στην Κοζάνη το μεσημέρι της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων». Στόχος του Δικτύου είναι να παρθούν ενιαίες αποφάσεις και να υπάρξει κοινή γραμμή, μετά το αίτημα των δημάρχων να συσταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, που θα δίνει στους δήμους κονδύλια, οδεύοντας προς το τέλος χρήσης λιγνίτη και λιθάνθρακα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Σάββας Ζαμανίδης, στόχος του Δικτύου είναι να αξιοποιήσει τους πόρους που θα είναι διαθέσιμη, αφού πρώτα ωριμάσουν οι προτάσεις και τα έργα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχθούν. Χαρακτηριστικά τόνισε πως: “Μετά την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες και την πληροφόρησή μας σε όσα γίνονται σε επίπεδο ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , συμφωνήσαμε πως θα συνεδριάσει το Δίκτυο και θα πάρει απόφαση για το πως θα διαχειριστεί την υπόθεση που αφορά τις χρηματοδοτήσεις περιοχών που θίγονται από τη μείωση χρησιμοποίησης λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην παρούσα χρονική στιγμή είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο Δίκτυο των περιφερειών της Ευρώπης που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, ίσως πιο μπροστά από όλες τις άλλες περιοχές όσων αφορά την ετοιμότητά μας , όπως στη συνέχεια επειδή από αυτή τη χρηματοδότηση θα προκύψουν και έργα υποδομής, θα πρέπει να δούμε πως θα το διαχειριστούμε, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιφέρειες. Θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και να έχουμε ώριμα έργα, που θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός άλλου αναπτυξιακού μοντέλου στην περιοχή μας, το οποίο να αξιοποιεί όλους τους τομείς της οικονομίας”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χρηματοδοτικό “καλάθι” 40 δις ευρώ
Από την πλευρά του το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων κλήθηκε να επιβεβαιώσει την ομάδα εργασίας που ασχολείται ήδη με το θέμα , από σήμερα μέχρι και τη δημιουργία του Δικτύου περιφερειών που έχουν όμοια χαρακτηριστικά, ενώ η εν λόγω επιτροπή θα διευρυνθεί και θα χρειαστεί επίσης διοικητική υποστήριξη, για το διάστημα μέχρι να συσταθεί ο κοινός ευρωπαϊκός φορέας. Επίσης, στόχος είναι η συνεργασία με την περιφέρεια, αλλά και οι φορείς που μπορεί να είναι τελικοί δικαιούχοι, με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι φορείς που πρέπει να ωριμάσουν έργα, για να επιτύχουν ανάλογους στόχους. “Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το καλάθι που δημιουργείται σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, που μπορεί να φτάσουν στο ποσό των 40 δις. ευρώ, ενώ όποιος έχει ετοιμότητα θα μπορέσει να το αξιοποιήσει”, τόνισε ο κ. Ζαμανίδης. Ο ίδιος προσέθεσε πως η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή δεν είχαν υπόψη τους την περιοχή μας, που πρέπει να συμπεριληφθεί, σημειώνοντας πως πρέπει πλέον να είμαστε ώριμοι και έτοιμοι να αξιοποιήσουμε ποσά και έργα, ώστε να αλλάξει το αναπτυξιακό μοτίβο της περιοχής.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα θέσει υπόψη του πρωθυπουργού το θέμα, απάντησε πως το συνέδριο αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και πως σχεδιάζουμε το μοντέλο ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα. “πως θα πετύχουμε το αναπτυξιακό μοντέλο με υλοποίηση έργων και δράσεων, έχοντας ετοιμότητα να υλοποιήσουμε κάποια από αυτά”, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως τις εν λόγω προτάσεις τις κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα και στη Βουλή, ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων.
Μάλιστα, κατέληξε με αναφορά στον τοπικό πόρο, λέγοντας πως σήμερα ήρθαν ποσά 20 εκ. ευρώ για τη Δ. Μακεδονία, που αφορά ποσά από το 2013, ως έναντι και όχι στο σύνολο του έτους.

Β.Σ.