Την άμεση παράταση της διαβούλευσης για το Master plan της απολιγνιτοποίησης  επιβάλλεται να αποφασίσει η κυβέρνηση τόνισε ο Ρούλης Κοκελίδης μιλώντας στο ράδιο κόκκινο.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων :

1. Η δοκιμασία της πανδημίας και καραντίνας στο νομό Κοζάνης και Καστοριάς, η έλλειψη στρατηγικής, σχεδίου, οι γενικολογίες και οι σοβαρές ελλείψεις για την επόμενη μέρα της βίαιης μετάβασης δεν πείθουν, δεν συμβάλλουν στην διαδικασία. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση, διάλογος με την κοινωνία, τους εργαζομένους, τους τοπικούς φορείς. Αντίθετα οι τυπικές διαδικασίες εξπρές της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, η αδυναμία ευρύτερου σχεδιασμού για να αποφευχθεί ο οικονομικός μαρασμός και να στηριχθεί ένα σοβαρό, μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης της Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ έχουν δημιουργήσει προσχηματικές καταστάσεις.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ με πολιτικές εξπρές προώθησε την ιδιωτικό ποίηση της ΔΕΔΔΗΕ και τής ΛΑΡΚΟ.

2. Επιβάλλεται να γίνει σοβαρή συζήτηση όχι τυπική όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Διαφορετικά το κοινωνικό τραύμα θα είναι μεγάλο. Η υπό ανάπτυξη, η φτωχοποίηση, η ανεργία, η έρημο ποίηση, οι πόλεις φαντάσματα μας περιμένουν.. Αυτό δείχνει η Παγκόσμια εμπειρία.

3. Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την όσο δυνατό λιγότερη τραγική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Γιατί είναι βέβαιο ότι ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της Δίκαιης Μετάβασης.

Δεν είναι παιχνίδι με ημίχρονα η εναλλακτική βιώσιμη ανάπτυξη. Η σταδιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι το ζητούμενο. Δεν είναι δυνατό η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ να έχουν προγραμματίσει τη διαδικασία μέχρι το 2040-50 και η χώρα μας μέχρι το το 2023!

Σε επιστημονικές μελέτες Πανεπιστημίων, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης τονίζεται ότι είναι αδύνατο να γίνει αλλαγή αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου σε δύο χρόνια.

4.Σημείωσε την ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία των Δημάρχων Δ. Μακεδονίας οι οποίοι ομόφωνα με επιστολή τους προς την κυβέρνηση είπαν όχι σε ένα σχεδιασμό της περιοχής που θα γίνει για μας χωρίς εμάς.

5. Ότι το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, μια πολύ θετική εξέλιξη από την μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ τα προηγούμενα χρόνια , ιδιαίτερα με τη ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Βασική προϋπόθεση είναι η άμεση ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό.

Η επιστημονική έρευνα και καινοτομία, η παραγωγή τεχνολογίας μπορεί και πρέπει να γίνει επιτέλους και στη χώρα μας, ουσιαστική παράμετρος στη παραγωγική οικονομική ανασυγκρότηση. Στην προοπτική αυτή, η αξιοποίηση της πολύχρονης πείρας των τεχνικών και επιστημόνων της ΔΕΗ, μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την πραγματική οικονομία. Με πρωταγωνιστές τους νέους Έλληνες επιστήμονες!!!

5. Θα πρέπει να κατανοήσουμε στην Ελλάδα ότι ανασυγκρότηση των τοπικών οικονομιών στις λιγνιτικές περιοχές είναι Εθνική υπόθεση. Πέρα από Master plan, επιτροπές “σοφών” η ενεργειακή μετάβαση αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, όλους τους θεσμούς της Πολιτείας. Επιβάλλεται νομοθετική διαδικασία συζήτηση και στο Κοινοβούλιο.

Τέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο νομό Κοζάνης, την συνάντηση του με τούς Δημάρχους και τους παραγωγικούς φορείς. Τόνισε,ότι η ανακοίνωση πραγματοποίησης ημερίδας στην περιοχή από το ΣΥΡΊΖΑ για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι μια ενεργητική πολιτική πρωτοβουλία , η οποία μπορεί να παρέμβει καταλυτικά στην διαδικασία της ουσιαστικής διαβούλευσης της ενεργειακής μετάβασης.