Ιδανικά για πρωινό, για το σχολείο, για το γραφείο και για όλες τις ώρες της ημέρας.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30′ Παρασκευή
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 30 λεπτά
Μερίδες: 16 – 18

Υλικά

Για τη μαρμελάδα σταφύλι (για 1 κιλό)
1.200 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσια (π.χ. σουλτανίνα)
400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
15 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες
χυμός από 1 λεμόνι

Για τη ζύμη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
180 ml (σχεδόν 1 κούπα) γάλα πλήρες, χλιαρό
50 γρ. (1/4 κούπας) ζάχαρη
500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αυγά + 1 αυγό, χτυπημένο, για το άλειμμα
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
115 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο

Για τη γέμιση
250 γρ. μαρμελάδα σταφύλι που ετοιμάσαμε ή έτοιμη του εμπορίου
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
100 γρ. (1 κούπα) καρύδια, αλεσμένα σε σκόνη

Διαδικασία

Μαρμελάδα σταφύλι
Πλένουμε τα σταφύλια. Σε μια κατσαρόλα τα βράζουμε μόνα τους σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός), ανακατεύοντας τακτικά. Χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος από μια ξύλινη κουτάλα για να σπάμε τις ρώγες καθώς μαγειρεύονται.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πηκτίνη και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει ελαφρά. Όταν θα είναι ακόμα ζεστή, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.

Τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν μέλι, ανακατεύοντας τακτικά. Καλό είναι η θερμοκρασία της να φτάσει στους 104-105°C (μετράμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη μαρμελάδα σε μεγάλο βάζο, στο ψυγείο, για 2 εβδομάδες.

Ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και με τον γάντζο χτυπάμε τα υλικά γρήγορα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα 2 αυγά και τη βανίλια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη.

Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Τη βγάζουμε και την απλώνουμε ελαφρά με τον πλάστη σε βουτυρωμένη επιφάνεια. Φέρνουμε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο της, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζοντάς το με μεμβράνη.

Αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 1½ ώρα ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την ξεφουσκώνουμε πιέζοντας απαλά με τη γροθιά μας. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τα χέρια απαλά ώστε να της δώσουμε σχήμα ορθογώνιο.

Το κόβουμε στη μέση με ένα μαχαίρι και τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε πολλά μπριός, μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ένα κομμάτι ζύμης στην κατάψυξη, για να τα φτιάξουμε μια άλλη φορά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 20 x 40 εκατοστά.
Με μια σπάτουλα απλώνουμε τη μαρμελάδα σταφυλιού στα 2/3 της μακριάς πλευράς της ανοιγμένης ζύμης.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από τη μεριά με τη μαρμελάδα και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστού. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε σε σχετικά ζεστό σημείο για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τις φέτες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα καρύδια και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος