Ένα ακόμα μεγαλεπίβολο όραμα του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ – και των συν αυτώ κληρικών – παραμένει ημιτελές και σε πλήρη εγκατάλειψη, εδώ και 14 χρόνια τουλάχιστον. Ως έρμαιο στην φυσιολογική φθορά του χρόνου αλλά και στην καταστροφική μανία άγνωστων βανδάλων οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν ισοπεδώσει το εσωτερικό του κτηρίου!

Πρόκειται για το Εκκλησιαστικό Συνεδριακό Κέντρο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 στην περιοχή της Χλόης (πίσω από το 1ο Γυμνάσιο) με την συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς και της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

Αλλά για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, οι εργασίες σταμάτησαν ξαφνικά το 2009 και έκτοτε το κτήριο, που εξωτερικά θυμίζει… “τολ” για αποθηκευτικό χώρο, βρίσκεται περικυκλωμένο από μια οργιώδη βλάστηση, που δύσκολα διακρίνεται από τον παραλιακό δρόμο της Χλόης!

Εκείνο όμως που προκαλεί βαθιά θλίψη στον καστοριανό πολίτη είναι ότι το κατασκευαστικό αυτό έκτρωμα, δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση ούτε με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης ούτε με την πολιτιστική αξία του αντικειμένου που επρόκειτο να στεγάσει.

Αν και η αρχική μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καστοριανής Εστίας”, προέβλεπε την κατασκευή δύο κτηρίων, με το ένα να πλησιάζει περισσότερο προς την βυζαντινή παράδοση της Καστοριάς.

Δυστυχώς όμως, τίποτε απ΄ όλα αυτά που σχεδιάστηκαν δεν υλοποιήθηκε και η Καστοριά παραμένει ως η μοναδική πόλη της χώρας (για να μην πούμε του κόσμου) χωρίς πνευματική στέγη!

Το παρήγορο είναι ότι ο νέος μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ποιμαντορικά του καθήκοντα, έδειξε το ενδιαφέρον του για την τύχη του συγκεκριμένου κτηρίου και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή πρωτοβουλία της Ι. Μητρόπολης και της Π.Ε. Καστοριάς, για την ανακατασκευή και αξιοποίησή του.

Πηγή:kastorianiestia.gr