«Μια από τις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου είναι η κατασκευή νέου κοιμητηρίου, γιατί το υπάρχον δε θεωρείται πλέον κατάλληλο, πρώτον λόγω έλλειψης χώρου και δεύτερον λόγω κακής ποιότητας του χώματος από τη συνεχή χρήση», ανέφερε ο κανονισμός των κοιμητηρίων της Κοζάνης που ψηφίστηκε στις  15-03-2001 επί προεδρίας Ιωάννη Τσιμπέρη. Δεκαέξι χρόνια μετά βρισκόμαστε στο ίδιο κοιμητήριο, εφαρμόζουμε σε πολλά εισαγωγικά τον ίδιο κανονισμό με το χώμα να είναι τουλάχιστον ακατάλληλο.

Άραγε πότε θα γίνει το νέο κοιμητήριο και ποιες οι προθέσεις του Δήμου; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμιά κινητικότητα γύρω από το θέμα και θα περάσουν σίγουρα 5-6 χρόνια , όταν ακόμα δεν υπάρχουν μελέτες. Υπάρχει το νέο κοιμητήριο στα πλάνα ή θα μείνουμε στο ίδιο με έναν πεπαλαιωμένο κανονισμό; «Η είσοδος στο Νεκροταφείο απαγορεύεται προ της ανατολής και μετά τη δύση του ηλίου .

Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο Νεκροταφείο αυτοκινήτων και λοιπών μεταφορικών μέσων πλην της νεκροφόρας», αναφέρει το άρθρο 15.Τι τηρείται από όλα αυτά; Και πόσο θα ανεχθεί η τοπική κοινωνία την ταφή και εκταφή των νεκρών του κάτω από τέτοιες συνθήκες; Οι περίοικοι στενάζουν, οι επιτήδειοι κερδοσκοπούν, οι εργαζόμενοι του δήμου ακόμα δεν μετέφεραν τα οστά στο νέο φυλάκιο, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ακατάλληλα. Πρέπει να σπάσουν πολλά αυγά για τη δημιουργία των νέων νεκροταφείων, διότι το υπάρχον δίνει πολύ ψωμί και μαύρο…

Ι.Π.