ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρώτο κουδούνι σήμερα για εκατοντάδες μαθητές. Τα σχολεία γέμισαν παιδικές φωνές για την ακολουθία του αγιασμού.Τα σχολεία της Κοζάνης άνοιξαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κενά, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Γκαμπούρας: “Στην Γενική αγωγή υπάρχουν μηδέν  κενά σε δασκάλους και μηδέν κενά σε  νηπιαγωγούς , αλλά και μηδέν κενά στις ειδικότητες. Για πρώτη φορά εφέτος και στην ειδική αγωγή, ειδικά γυμνάσια και ΕΕΕΚ λειτουργούν με πλήρες προσωπικό. Αναμένεται , ωστόσο, ένας αριθμός προσλήψεων στην παράλληλη στήριξη. Προσλήφθηκαν ήδη  14 εκπαιδευτικοί και καλύφθηκαν περί τα 20 παιδιά και αναμένονται 10 αναπληρωτές”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο 13 δημοτικό σχολείο Κοζάνης βρέθηκαν το πρωί ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, στο εν λόγω σχολείο πρόκειται να γίνει επέκταση με 7 νέες αίθουσες, λόγω αυξημένου μαθητικού δυναμικού. Ήδη έχει γίνει σχετική μελέτη και αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο, το οποίο , σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Το 13ο δημοτικό είναι το μεγαλύτερο σχολείο με μαθητικό δυναμικό, στη Δυτική Μακεδονία και φιλοξενεί πάνω από 370 μαθητές σήμερα. Εκτός του 13ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης, θα προχωρήσει και η επέκταση του 18ου δημοτικού σχολείου, με 4 αίθουσες, όπως επίσης ανακοινώθηκε.

Από την πλευρά της η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασιλική Βόντσα, τόνισε πως σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις, ζητήθηκαν 4 μαθηματικοί και έχουν έρθει οι δύο, ζητήθηκαν 4 βιολόγοι και ήρθαν επίσης οι δύο , ενώ υπάρχουν κενά και στα καλυτεχνικά. “Γίνονται συνεχώς τοποθετήσεις, είμαστε σε καλό δρόμο, δεν υπάρχουν πολλές ανάγκες”, τόνισε.

Στην ειδική αγωγή, τόνισε πως δίνεται προτεραιότητα στις δομές, Ειδικά Σχολεία, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο ενώ καλύφθηκαν κάποιες θέσεις στα ειδικά σχολεία, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις που θα καλυφθούν προσεχώς τόνισε. “Με τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών θα λειτουργήσουν και τα ειδικά σχολεία”, σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν κενά, αλλά ήδη έχουν καλυφθεί αρκετές βασικές ειδικότητες στην ειδική εκπαίδευση.

Τέλος, για την παράλληλη στήριξη, τόνισε πως ήρθε το σύνολο των εγκρίσεων θέσεων, αλλά ήρθαν οι μισές πιστώσεις χρημάτων. Άρα, για αρχή θα αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός για δύο παιδιά και όταν έρθουν οι υπόλοιπες πιστώσεις, τότε θα εκτιμηθούν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις και θα δοθεί επιπρόσθετη βοήθεια σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Eν τω μεταξύ στον αγιασμό στο 4o γυμνάσιο Κοζάνης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Φώτης Κεχαγιάς και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης κ. Ζήσης Ντούντας.

Στον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ έδωσε το παρών ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος με την παρουσία του στο εν λόγω σχολεία, θέλησε, όπως είπε να στηρίξει την τεχνική εκπαίδευση, στέλνοντας το μήνυμα ότι και τα εν λόγω παιδιά είναι ισότιμα με της γενικής παιδείας.

Αγιασμός στο 6ο Δημοτικό Κοζάνης

  

2ο & 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

 

B.Σ.