Την πρόταση αυτή την είχα δημοσιοποιήσει προ ετών (2010), βλέποντας τα σάπια και υπό κατάρρευση καταστήματα και σπίτια στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που ανήκουν στον Δήμο Κοζάνης από δωρεές Κοζανιτών, και τα οποία έχουν μεταβληθεί σε εστίες ακαθαρσίας και μόλυνσης. Πέραν αυτού, η εικόνα αυτή είναι αντιαισθητική, ενώ επί σειρά ετών η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον. Επανήλθα τον Νοέμβριο του 2013, μαζί με φωτογραφίες των υπό κατάρρευση βρώμικων οικημάτων, χωρίς και πάλι να γίνει καμία επέμβαση. Τα οικοδομήματα είναι εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου και χωρίς καμία φροντίδα. Επαναφέρω την πρόταση εκ νέου σήμερα, καθώς και η κατάσταση των οικοδομημάτων έχει χειροτερεύσει επικίνδυνα. Ίσως αυτή τη φορά ενδιαφερθούν οι Δημοτικοί άρχοντες.

Στην οδό Μ. Αλεξάνδρου, λοιπόν, υπάρχουν δύο καταστήματα του Δήμου που παραμένουν αχρησιμοποίητα και είναι υπό κατάρρευση και εγκαταλειμμένα. Μέσα κυκλοφορούν αρουραίοι και άλλα νυκτερινά ζωύφια, ενώ τα κτήρια μεταβάλλονται σε νυκτερινά ουρητήρια, συναγωνιζόμενα τη Στοά Τσιμηνάκη (ευτυχώς την ανέλαβε ιδιώτης και μετέβαλε τη Στοά σε χώρο πολιτισμού). Η εμφάνιση των δύο καταστημάτων είναι άθλια, λες και βρισκόμαστε σε εμπόλεμη περίοδο. Σε παρόμοια άθλια κατάσταση βρίσκονται και στην παράλληλη οδό Μακεδονομάχων δύο καταστήματα μία κατοικία υπό κατάρρευση. Μάλιστα, έχει πέσει και η σκεπή, ενώ και ο Δήμος περιέφραξε το μέρος του πεζοδρομίου που εφάπτεται με την κατοικία, για να μην υποστούν οι διερχόμενοι κάποιο ατύχημα από την καταρρέουσα οικία. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει καμία συντήρηση του κτηρίου μέχρι στιγμής. Μετά από την αδιαφορία αυτή προτείνω:
Να κατεδαφιστούν τα καταστήματα και η κατοικία των οδών Μακεδονομάχων και Μ. Αλεξάνδρου, τα οποία ανήκουν στον αυτό πολεοδομικό άξονα. Από την κατεδάφιση θα προκύψει άνοιγμα ενός δρόμου, που θα είναι ευθύς και θα έχει επαφή με δύο δρόμους.

Να πεζοδρομηθεί ο χώρος που θα προκύψει και να διαμορφωθεί σε ωραίο κήπο, με δένδρα, λουλούδια και παγκάκια, για να κάθονται οι συμπολίτες μας, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά με τις μητέρες, και να ξεκουράζονται σε περιβάλλον ευχάριστο και άνετο. Έτσι, θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος και πάρκο, που μπορεί να ονομαστεί «Κήπος της γειτονιάς». Επίσης, θα δημιουργηθεί και ένας νέος πεζόδρομος που θα ενώνει τις δύο οδούς, Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονομάχων.
Όσον αφορά τα αναφερόμενα οικήματα που θα κατεδαφιστούν και που προέρχονται από δωρεές στο Δήμο, δεν βλάπτεται η Δωρεά, τουναντίον θα ανανεωθεί η προσφορά τους. Επίσης, με την κατεδάφιση θα εξαλειφθεί η ασχήμια και η βρώμα τους, που αμαυρώνουν την Πόλη, ενώ θα αναδειχθεί η προσφορά των δωρητών στους δημότες της Κοζάνης. Προς τιμήν των δωρητών ο χώρος μπορεί να ονομασθεί «Πάρκο Δωρητών». Είναι πλέον θέμα ποιότητας ζωής να δημιουργούνται στις πόλεις μικροί κήποι με πράσινο, και στην Κοζάνη βέβαια, ώστε να λυτρωθούμε από τη ρύπανση που υφίσταται η Πόλη μας.

1. Τα καταστήματα στην οδό Αλεξάνδρου.

2. Τα καταστήματα και η κατοικία στην οδό Μακεδονομάχων.

του Γιάννη Κορκά