Πάνω από 220 μόνιμες θέσεις εργασίας χωρίς προσόντα με παιδικό σταθμό για τις μανάδες, μουσική για να μην απασχολούνται οι εργαζόμενοι και «τα σκυλιά», τους γεωπόνους που θα μοιράζουν τις κίτρινες κάρτες

Γιώργος Αμανατίδης: Αν σταματήσει κάποιος την επένδυση, θα βρούμε άλλο μέρος

450 στρέμματα  ζητά να εκμισθώσει στο Δρέπανο για 35 χρόνια νεοσύστατη εταιρεία  για ένα υδροπονικό γυάλινο θερμοκήπιο με μονάδα Σ.Η.Θ.Υ.Α. 10,7 Mw εκ των οποίων 200 στρέμματα απαιτούνται για την υδροπονία. Επενδυτής είναι ο κ. Αγγελάκης .Πρόκειται για μια μοντέρνα αγροτοβιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ,ενεργειακά αυτόνομη, όχι ένα  απλό θερμοκήπιο, μια πρότυπη καθετοποιημένη παραγωγή τομάτας με μεγάλες αποδόσεις . Θα υπάρχει σύστημα βιομάζας, όπου θα μετατρέπεται η βιομάζα σε  συνθετικό αέριο και πετρέλαιο.

Μηχανικός της Green Alliance ανέφερε ότι στην μονάδα στο Δρέπανο θα παράγονται συσκευασμένα κηπευτικά, τομάτες cherry κυρίως, συνθετικό καύσιμο, πετρέλαιο  και παραγωγή ενέργειας. 17.000 τόνοι τομάτας θα παράγονται σε  ετήσια βάση. Οι τομάτες θέλουν ήλιο και κρύο , η τομάτα θέλει υψόμετρο,  όπως ανέφερε. Με τομάτες και πιπεριές θα ξεκινήσουν .

«Δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού οι πρώτες ύλες που είναι λάστιχα, χαρτικά και πλαστικά συμπιέζονται, γίνονται ίνες και παράγεται  το συνθετικό αέριο. Η ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια για να καλυφθούν οι ανάγκες της μονάδας κερδίζοντας ρεύμα και το διοξείδιο του άνθρακα που γίνεται λίπασμα για τα φυτά. Δεν είναι καύση, δεν υπάρχει καμινάδα, είναι διάσπαση. “Δεν καίμε τα καύσιμα, ψιλοτεμαχίζεται η ύλη, το αέριο καίγεται. Για τη μετατροπή της βιομάζας δεν παράγονται διοξίνες, η μονάδα έχει χαμηλό κόστος συντήρησης. Δεν παράγεται βιοντίζελ, παίρνουμε στερεά πρώτη ύλη και την μετατρέπουμε σε φυτικό αέριο και συνθετικό  ντίζελ . Το μόνο υπόλειμμα είναι η πίσσα που θα την πουλάμε. Το συνθετικό αέριο έχει πολύ καλά στοιχεία. Το καυσαέριο καθαρίζεται, ό,τι περισσεύει αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται την επόμενη μέρα».

«Η μονάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονέκτημα. Το έργο είναι με το κλειδί στο χέρι, 90 εκ το ύψος της επένδυσης και υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 12,9 εκ ευρώ το χρόνο έχουν κέρδος οι τομάτες, 9,6εκ από τη μονάδα ΣΗΘΥΑ. Ο συνολικός τζίρος της επένδυσης είναι 47 εκ».

Θέσεις εργασίας

Πάνω από 220 θέσεις μόνιμες εργασίας θα δημιουργηθούν και 100 κατά τη διάρκεια κατασκευής, θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες  και θα βρουν δουλειά πολλά  παιδιά, όπως ανέφερε. Οι θέσεις εργασίας θα είναι από την περιοχή, κυρίως νέοι άνθρωποι, “60% γυναίκες-40% άνδρες, με όχι ιδιαίτερες γνώσεις, να έχουν τελειώσει γυμνάσιο, δημοτικό, θα χρειαστούμε και κάποιους μηχανικούς και υδραυλικούς και μπορεί να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν άτομα του χωριού. Οι γεωπόνοι που θα είναι από την περιοχή, τέσσερις σε κάθε θερμοκήπιο, οχτώ συνολικά θα μάθουν τη δουλειά στην Ολλανδία και θα εκπαιδεύσουν τον τοπικό πληθυσμό, τους εργάτες που θα δουλέψουν.

H μονάδα θα διαθέτει και μικρό παιδικό σταθμό για τις μανάδες, λουλούδια και φυτά. Θα έχει και μουσική η μονάδα για πιο ευχάριστο περιβάλλον, δίνουμε σε κάθε εργαζόμενο ακουστικά να ακούνε για να μην απασχολούνται μεταξύ τους. Αν δεν τελειώνει κάτι στον χρόνο του,  χτυπάει alarm.Μόνο εξειδικευμένο προσωπικό θα έρθει από αλλού. «Οι γεωπόνοι είναι τα σκυλιά που θα μοιράζουν τις κίτρινες  κάρτες όταν κάποιος δεν είναι ικανός, φεύγει » όπως χαρακτηριστικά είπε . Θα δουλεύουν έξι μέρες.

Για ανταποδοτικά δεν δεσμεύτηκε , αφού είναι θέμα επενδυτή. Στα 330 στρέμματα θα γίνει το θερμοκήπιο, στα υπόλοιπα θα γίνει κάποια άλλη μονάδα ίσως με φράουλα, αγγουράκια. «Θεώρησαν οι τοπικοί άρχοντες ότι είναι καλή αυτή η περιοχή» απάντησε όταν διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτός ο εύφορος χώρος υψηλής παραγωγικότητας δίπλα μάλιστα σε κτηνοτροφικές μονάδες. .14 μήνες απαιτούνται για την κατασκευή της μονάδας. « Και εμείς θα έρθουμε στην περιοχή με ανάλογη επένδυση όταν ο Παπαθανάσης απελευθερώσει τα κτήματα της ΔΕΗ» τόνισε ο εκπρόσωπος της  Green Alliance.  Αν η εταιρία αποχωρήσει τα χωράφια επιστρέφονται .Στην Ολλανδία δίπλα σε θερμοκήπιο είναι κτηνοτρόφοι.

Γιώργος Αμανατίδης: Ο επενδυτής βιάζεται

Ο Γιώργος Αμανατίδης μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων. «Στην αρχή σκεφτόμασταν η επένδυση να τοποθετηθεί στην παραλίμνια περιοχή, αλλά δεν βρέθηκε ικανός χώρος.Δεν είναι μόνο αυτή η επένδυση , είναι πολλές  ακόμα που θα ανακοινωθούν σύντομα. Μπορεί και πολίτες να θέλουν να κάνουν  θερμοκήπια δίπλα σε αυτή την μονάδα με τα προϊόντα να τα συσκευάζουν στην εταιρεία .Τουλάχιστον δέκα φορτηγά θα μεταφέρουν υλικά και πρώτες ύλες πέρα από τις εκατοντάδες θέσεις που θα δημιουργηθούν. Αν σταματήσει κάποιος την επένδυση, θα βρούμε άλλο μέρος. 220 άτομα από το χωριό είναι κάτι πολύ θετικό. Μην παρεξηγείτε όποια κίνηση γίνεται, όταν έρχεται κάποιος να σας ενημερώσει. Δεν εκπροσωπώ κανέναν αλλά το ρόλο μου. Αν υπάρχει εναλλακτική θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί. Κανένας επενδυτής δεν θέλει να πάει σε κάποιον τόπο που δεν του θέλουν. Έχω βρεθεί με τον επενδυτή πολλές φορές εκτιμώ ότι όλα όσα ειπώθηκαν αποτυπώνουν την άποψη του εκτιμητή. Θα εισέλθει στην περιοχή σύγχρονη τεχνογνωσία και θα τονωθεί η οικονομία του χωριού. Ο επενδυτής βιάζεται ».

Ιωάννα Παπαδημητρίου