Οι εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ διοργανώνουν εργαστήριο δημιουργικής γραφής με θέμα ” Φυτεύω λέξεις… ανθίζουν παραμύθια “ και σας προσκαλούν το Σάββατο 4 Μαρτίου, 10.00-14.00μμ.στο Δημιουργικό Εργαστήρι Μορμόλης (Μητροπολίτου Φωτίου 23, Κοζάνη)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγούς και δασκάλους/ες), φοιτητές/τριες παιδαγωγικών τμημάτων, σπουδαστές/στριες των Ι.Ε.Κ., θεατρικούς/ές εμψυχωτές/ώτριες και σε όσους/ες ασχολούνται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Εισηγήτρια

Κατερίνα Τζαβάρα, Συγγραφέας – Εκπαιδευτικός Msc.

Θεματικοί άξονες

α) Τεχνικές και παιχνίδια Δημιουργικής Γραφής για τον/την εκπαιδευτικό
και το παιδί

β) Η Τέχνη ως κίνητρο και εργαλείο προσωπικής έκφρασης

γ) Αφήγηση και συγγραφή παραμυθιού στην τάξη

δ) Μουσικά παιχνίδια συναισθηματικής έκφρασης

Στο εργαστήριο θα γνωρίσουμε και θα γνωριστούμε, θα μιλήσουμε και θα ακουστούμε, θα ακούσουμε και θα πειραματιστούμε. Θα μάθουμε τα βασικά συστατικά που χρειάζονται για να μαγειρέψουμε παραμύθια στην τάξη και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε και τις δικές μας συνταγές!

Ποιος είναι ο παιδαγωγικός ρόλος της αφήγησης; Πώς φτάνουμε από την αφήγηση του/της εκπαιδευτικού στην συγγραφή μικρής ιστορίας από τα παιδιά; Είναι το εικαστικό έργο διδακτικό εργαλείο στα χέρια μας ή μόνο ταξίδι στη φαντασία; Πώς μεταμορφώνεται ένα βαρετό κείμενο σε περιπέτεια με τη βοήθεια της Μουσικής;Μαζί θα φτάσουμε στην απάντηση ή σε και σε βαθύτερο προβληματισμό.

Φορέστε άνετα ρούχα και πάρτε μαζί σας πολλά λευκά χαρτιά για να γραψοσβήσουμε, μαρκαδόρους κι ένα μικρό παιδικό παιχνιδάκι!

Κόστος συμμετοχής: 14 ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί

α) το βιβλίο «Εγώ, εγώ, εγώ κι ένα χωνάκι παγωτό», Εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ

β) βεβαίωση συμμετοχής

γ) εκπαιδευτικό υλικό

Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] με την ένδειξη:«Εργαστήριο Κοζάνης»και στο Δημιουργικό Εργαστήρι Μορμόλης (τηλ: 24610 28569 6-8 μμ. και 6944 241573)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κατερίνα Τζαβάρα

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ, αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ., του τμήματος μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή του Διδασκαλείου του Α.Π.Θ. και καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, με σπουδές φωνητικής και πιάνου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στα προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και αγωγής υγείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και πιστοποιητικό κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ.

Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, όπου και εφάρμοσε τη μέθοδο Montessori, αποκτώντας και το αντίστοιχο τιμητικό δίπλωμα και βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση, σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές από το 1998. Από το 2007 ως το 2010 υπήρξε αποσπασμένη νηπιαγωγός στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. ως υπεύθυνη της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών.

Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός και συγγραφέας παιδικών και εκπαιδευτικών βιβλίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τους άξονες της δημιουργικής γραφής, της Τέχνης στην εκπαίδευση και της Φυσικής Αγωγής και Ποιότητας της Ζωής στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία. Διοργανώνει και υλοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς και εργαστήρια Διδακτικής Μεθοδολογίας για τη φιλαναγνωσία, τη δημιουργική γραφή και την Τέχνη στην εκπαίδευση.

Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ(International Board on Books forYoung People)- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της SCBWI (Society ofChildren’s Book Writers and Illustrators) και αρθρογραφεί σε εκπαιδευτικά blogs και ηλεκτρονικά έντυπα ποικίλης ύλης.

Από τις εκδόσεις βιβλιοΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί τα έργα της:

«Το δικό μας θέατρο».Mουσικο-θεατρικές παραστάσεις για τα Χριστούγεννα και το Καλοκαίρι -συλλογικό έργο-(2007)

«Με τους μήνες συντροφιά, ζωντανεύω τα παλιά». Η Λαογραφία στο σχολείο -συλλογικό έργο-(2008)

«Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη». Έλληνες Ζωγράφοι και Ποιητές στο σχολείο- Γ.Σεφέρης, Οδ. Ελύτης, Γ.Δροσίνης, Κ.Παλαμάς, Γ.Ρίτσος/Γ.Ιακωβίδης, Ν.Χ.Γκίκας, Σπ.Βασιλείου, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. (2010)

« Έχω ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά της γης» Τα Δικαιώματα του παιδιού.(2011)

« Πού να απλώσω τόση αγάπη;» (2012)

«Πετάει ο γάιδαρος;» (2012)

«Εγώ, για σένα» (2012)

« Το μυστήριο της παιδικής βιβλιοθήκης» (2013)

« Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου» (2014)

« Η παπαρούνα της καρδιάς» (2015)

« Εγώ, εγώ, εγώ κι ένα χωνάκι παγωτό» (2016)

Γράψε, γράψε για να μιλήσεις, να μοιραστείς, να εκτονωθείς.

Γράψε για να μοιραστείς και να παρηγορηθείς.

Γράψε για να σβήσεις και να επαναπροσδιορίσεις.

Γράψε, χόρεψε, ζωγράφισε, παίξε μουσική και θέατρο για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό και τη δύναμή σου.

Γράψε και μάθε και στα παιδιά να αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Σαπουντζή (Φιλόλογος- Εκδότρια)

Κατερίνα Τζαβάρα (Εκπαιδευτικός MSc- Συγγραφέας)