Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Κοζάνης ενημερώθηκαν από την πυροσβεστική για τα μέτρα αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς την αντιπυρική περίοδο παρόντος του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασία Λεωνίδα Αρνίδη .

Ο Γκίκας Καμπουρίδης, διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν. Κοζάνης ανέφερε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων για την πρώτη πληροφορία σε περίπτωση συμβάντος. Πρόληψη, ετοιμότητα, καταστολή και αποκατάσταση είναι ο κύκλος της πολιτικής προστασίας. Απαγορεύεται κάθε άναμμα φωτιάς την καλοκαιρινή περίοδο που κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ανθρώπινες δράσεις όπως είπε.

Ο κ.Χρήστος Τσανακτσίδης , διοικητής πυροσβεστική υπηρεσίας Κοζάνης  τόνισε ότι απαιτείται εγρήγορση και γνώση σε θέματα πολιτικής προστασίας ,κάτι που αποτελεί και υποχρέωση των προέδρων. Η πυροσβεστική δεν δίνει άδεια για καύση .Ο ιδιοκτήτης γεωργικής έκτασης πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας σε πιθανή φωτιά. Η καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων επιτρέπεται με άδεια πριν από 72 ώρες όπως τόνισε ενώ η καύση σκουπιδιών δεν επιτρέπεται και υπόλογος είναι ο πρόεδρος. Απαγορεύονται και οι θερμές εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης ,οξυγονοκόλλησης όταν ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι πάνω από 3.Επίσης ανέφερε ότι τα πρόστιμα αυξήθηκαν και ξεκινούν από 500 ευρώ πέρα από το ποινικό κομμάτι με τον υπαίτιο πλέον να κατηγορείται για κακούργημα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου