ΖΑΜΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: “ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ”

Κοσματόπουλος : “Έχω πρόταση για μονάδα παραγωγής ρεύματος στα Σέρβια…”

Συζήτηση για το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά την επίσκεψη και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Οι δήμαρχοι αποτίμησαν τα όσα έγιναν στο συνέδριο, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές περί συνεδρίου “φιέστας”, αλλά και η μη ικανοποίηση για τα όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τη ΔΕΗ.

Βοσκόπουλος: “Συνέδριο “φιέστα” και τίποτε άλλο”

Για τον δήμαρχο Φλώρινας και πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Βοσκόπουλο το συνέδριο ήταν “μια φιέστα και τίποτα άλλο”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: “Ο καθένας το βλέπει από την πλευρά του. Η άποψή μου, όμως, είναι ότι ήταν μια φιέστα και τίποτε άλλο. Στο συνέδριο έπρεπε να ζητηθούν οι απόψεις των φορέων , δήμοι , περιφέρειες, ΕΒΕ, σύλλογοι, ώστε να πεις τι θα κάνεις στην περιοχή για την οποία έχεις καταλάβει τις ανάγκες της. Ήταν μια φιέστα , μιας και δεν ρωτήθηκε κανείς για τίποτα. Δεν ρωτήθηκε κανείς δήμαρχος για τις ανάγκες της περιοχής. Δεν υπήρχε πουθενά πως θα γίνει διάλογος, ήταν μόνο εξαγγελίες, ενώ ο διάλογος πρέπει να προηγείται. Έπρεπε ο περιφερειάρχης να μας καλέσει, να μας ρωτήσει για τις ανάγκες της περιοχής μας και μετά να προχωρήσουμε”.

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για το Ειδικό Τιμολόγιο , ο κ. Βοσκόπουλος είπε ότι είναι κάτι πολύ θετικό, κάτι που ο ίδιος διεκδικούσε από το 2006, ως δωρεάν ρεύμα για την περιοχή. “Ειδικά για την Φλώρινα, υπάρχουν πολλοί ρύποι, και είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Ειδικά στη Φλώρινα, υπήρξαν υπερβάσεις 150 ημέρες το χρόνο. Εμείς θέλαμε δωρεάν ρεύμα και ότι τοπικό πόρο, ώστε οι κάτοικοι να χρησιμοποιούσαν εναλλάκτες ή κάτι άλλο. Εύχομαι να υλοποιηθεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ζαμανίδης: “Δεν είχαμε από τον Πρωθυπουργό  καμία διαβεβαίωση για τη ΔΕΗ”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, σχολίασε τα όσα 9δεν) είπε ο πρωθυπουργός για τη ΔΕΗ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν καλύπτεται, και σημείωσε πως: “Φαίνεται πως πάμε προς πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων και πάνω σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε καμία διασφάλιση ότι μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Στην ομιλία του Πρωθυπουργού δεν υπήρξαν σαφείς θέσεις για το τι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής ενεργειακή πολιτική , μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του αρμόδιου υπουργείου, γιατί πολλές φορές φαίνεται να υπάρχουν διάσταση απόψεως, όπως λ.χ. στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ”. Ο ίδιος προσέθεσε πως θα πρέπει να συνέλθει άμεσα το συντονιστικό, μιας και η τοπική κοινωνία έχει άμεση αντίθεση στην πώληση των μονάδων και το συντονιστικό θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. κατέληξε, λέγοντας πως “από την επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν πήραμε καμία διαβεβαίωση, παρά μόνο ότι γίνεται μια προσπάθεια για να καθυστερήσει η διαδικασία, και εμένα αυτό δεν με καλύπτει”, κατέληξε.

Κοσματόπουλος : Μονάδα παραγωγής ρεύματος στα Σέρβια…

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, σχολίασε πως  “τα έχω πει σε όλους τους υπουργούς, ότι δεν βλέπουμε μπροστά μας τι γίνεται, τις προοπτικές του τόπου. Ο Δήμος μου είναι μια μικρογραφία της περιφέρειας και της χώρας. πρέπει να δούμε που μπορούμε να ποντάρουμε και να βγάλουμε κέρδος”. Ο Δήμαρχος  συνέχισε λέγοντας πως ο ίδιος έφερε τέσσερις επενδύσεις στην περιοχή, για τις οποίες “πολεμήθηκε” από την αντιπολίτευση, κατονομάζοντας τες για ακόμη μια φορά (τυροκομείο, εδαφολογικό εργαστήριο κ.λπ.), λέγοντας πως αυτές θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Επίσης, ρωτήθηκε από τον “Π.Λ.” για το τι μέλλει γενέσθαι για τα λατομεία της περιοχής (που εκμεταλλεύονται ΜΕΤΚΑ και ΛΑΡΚΟ), λέγοντας πως έχουν γίνει συναντήσεις με τον υπουργό κ. Σταθάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη , ενώ αρκέστηκε να απαντήσει πως έχει έτοιμο φάκελο με πρόταση για μονάδα παραγωγής ρεύματος στα Σέρβια, από ντόπιο λιγνίτη (η ΜΕΤΕ συμφωνεί), για βιομάζα, σκουπίδια και παραγωγή τηλεθέρμανσης, κάτι που “θα αργήσει αλλά θα γίνει οπωσδήποτε”, όπως εκτίμησε. Για τη ΔΕΗ είπε ότι ήταν μια εξέλιξη “προδιαγεγραμμένη”, λέγοντας με νόημα πως “να δούμε αυτοί που έλεγαν πιο πριν, πως θα ανταποκριθούν στις υποσχέσεις και τις απειλές που δίναν…”, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για πρόσωπα της περιοχής.




Β.Σ.