Ο Αρκτούρος φιλοδοξεί να γίνει προσβάσιμος για τα άτομα με αναπηρίες

Γιώργος Κασαπίδης: Να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία την πιο ελκυστική περιφέρεια για την διαβίωση των ατόμων με αναπηρία

Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη με θέμα «Δικτύωση αναπηρικού κινήματος με άλλα κινήματα και οργανώσεις». Πρόκειται για τη δράση «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία, των Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» που χρηματοδοτείται με 400.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014- 2020 με δικαιούχο την Ε.Σ.Α.μεΑ.

Όπως ανάφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης η πράξη αυτή αφορά την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με το αναπηρικό κίνημα με νέα έργα και δράσεις για να καταστήσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας ισότιμη .Να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία την πιο ελκυστική περιφέρεια για την διαβίωση των ατόμων με αναπηρία , να γίνει η περιφέρεια πιλότος-οδηγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο την επόμενη περίοδο να έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές που χρειάζεται.

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., EDF, IDA στην ομιλία του «Ώσμωση του Αναπηρικού Κινήματος με άλλα Κινήματα» εξήγησε ότι ενδιαφέρει το αναπηρικό κίνημα να φύγει από το μικρόκοσμό του , να λειτουργήσει ως μαζικό κίνημα και να ενωθεί με ουσιαστικό τρόπο με άλλα κινήματα .Αυτή η πρωτοβουλία ξεκινάει από τη Δυτική Μακεδονία με ένα ανοιχτό , καινοτόμο πρόγραμμα, όπως είπε.

Η κα Εβελίνα Καλλιμάνη, Αν. Διευθύντρια Ινστιτούτου Ε.Σ.Α.μεΑ., ΙΝ-ΕΣΑμεΑ αναφέρθηκε στις δράσιες για την εκπόνηση του σχεδίου, ενώ παρουσιάστηκαν και οι δράσεις των Κινημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας .Ξεχώρισε αυτή του Αρκτούρου που ανοίγει μια νέα σελίδα προσφέροντας και στα άτομα με αναπηρίες τις εμπειρίες στον χώρο της .Δηλαδή υλοποιώντας ένα σχέδιο για να γίνει προσβάσιμη.

Ενδιαφέρον έχει ότι μόνο τέσσερις δήμοι στη Δυτική Μακεδονίας εντάχθηκαν στη δράση βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμΕΑ. Ο Δήμος Κοζάνης καταρχήν, ο Δήμος Αμυνταίου, ο Δήμος Βοΐου και ο Δήμος Καστοριάς.

Ιωάννα Παπαδημητρίου