Οι δάσκαλοι ήδη ενημέρωσαν τους μαθητές τους σε πολλά δημοτικά της Κοζάνης για την επόμενη μέρα κλεισίματος των σχολείων, ενώ το πρωί της Παρασκευής προβλήματα παρουσιάστηκαν στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο στα τηλε -μαθήματα γυμνασίων και λυκείων του Νομού Κοζάνης.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά «για να περιορίσουμε μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία». Τόσο όμως και η κα Νίκη Κεραμέως όσο και η κα Σοφία Ζαχαράκη τονίζουν ότι δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών να κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσο για τις δυνατότητες τηλεκπαίδευσης στα δημοτικά δεν αλλάζουν πολλά. Τα μαθήματα θα ξεκινούν μετά το μεσημέρι στις 14:00 όπου είναι ελεύθερο το Webex από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και αν ακόμα δεν έχουν στρώσει τα πράγματα για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου συνειδητοποιούμε τι θα γίνει με τα μικρότερα παιδιά.

Όσο για την εκπαιδευτική τηλεόραση δεν ήταν και ό, τι καλύτερο αν κρίνουμε από τα δεδομένα της άνοιξης με μαθήματα ατάκτως ειρημένα. Τουλάχιστον αφού φτάσαμε εδώ ας κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για να κρατηθούν τα παιδιά υγιή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εγκλεισμό χωρίς παράλληλες δράσεις.

Η καθιστική ζωή των παιδιών μπροστά στην οθόνη δεν προάγει την υγεία αν δεν συνοδευτεί με φυσική και πνευματική δραστηριότητα . Τουλάχιστον ας γίνει η κρατική τηλεόραση και τα ερτζιανά το όχημα για πολύτιμες ανάσες με προτάσεις από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής , των εικαστικών, αλλά και της φυσικής άσκησης μέσα στο σπίτι. Με παιδικές και εφηβικές ταινίες που θα μειώνουν το φόβο και την ανασφάλεια, με προγράμματα που θα φέρνουν το χαμόγελο στα παιδιά μακριά από την ανασφάλεια των ημερών που δεν έχουν τελειωμό. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ανοιχτή συνεργασία με τον καλλιτεχνικό κόσμο για να μετατραπεί ο φόβος σε γνώση με την δύναμη της τέχνης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου