Σπουδαία εκδήλωση τιμής στην Μουσική Οικογένεια των Τσακνάκηδων. Υπέροχη εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς. Τέσσερις γενιές κρατούν γερά και συνεισφέρουν στην παράδοση και τα έθιμα του Βοΐου !!! Θερμά Συγχαρητήρια στον ΠΟΝΤΙΑΚΟ Σύλλογο ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ και στον Πρόεδρο Αλέκο Ζυμπιλίδη για την πρωτοβουλία!! Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο του Κώστα Τσώνη που είχε την επιμέλεια της τιμητικής Εκδήλωσης:

Χρήστος Τσακνάκης γιος του μεγάλου Άγγελου
Άγγελος Τσακνάκης του Χρήστου
Άγγελος Τσακνάκης του Γιάννη
Άγγελος Τσακνάκης του Τάση
Βαλεντίνα Τσακνάκη του Τάση
Αλέξης Μπόικα – Τσακνάκης εγγονός του Χρήστου
κι ο μικρός Αναστάσιος Τσακνάκης του Άγγελου

Από την Αγία Παρασκευή Βοΐου τη Μπάνια ξεκίνησε την πορεία της η Μουσική αυτή οικογένεια. Πλάνητες όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιωάννης Αγακίδης, αναζητώντας δουλειά βρέθηκαν στη Δάφνη, τη Δράμιστα όπου ο Αναστάσης Τσακνάκης εργάστηκε ως αγροφύλακας. Από κει, έφυγαν στον Βυθό (στον Ντόλο) απ´ όπου αρχίζει η μουσική ιστορία της οικογένειας αυτής. Η πανέξυπνη, θυμόσοφη και άξια γυναίκα του Αναστάση, η Ανθούλα, η γνωστή κι αγαπητή σε όλους μας Τσίτσα, από το γένος των Μπετζαίων, βρίσκει – αγοράζει ένα κλαρίνο για τον γιό της Άγγελο και τον στέλνει στον Πεντάλοφο να μάθει κοντά στον Κώστα Ντίμτσιο, το γνωστό Τσιμούλι. Το Τσιμούλι, μαθαίνει στον Άγγελο κλαρίνο και του δίνει ) την κόρη του Ανθή. Ένας μεγάλος Μουσικός γεννιέται και μια μεγάλη Μουσική Οικογένεια ξεκινάει την πορεία της.

Από το 1930, το έτος που γεννήθηκε ο Άγγελος Τσακνάκης, τέσσερις γενιές Οργανοπαιχτών Μουσικών κρατούν και προσφέρουν στη Μουσικοχορευτική Παράδοση του τόπου μας.

Τους βρίσκουμε στους Γάμους, στα Γλέντια ¨μέσ’ του τσάμικου τα βήματα, στα πανηγύρια να μας γλεντούν ολημερίς. Να κερδίζουν μεσ’ το χρόνο τα στοιχήματα, μ’ ένα κλαρίνο σταυροπόδι καταγής…” Κι από τα Χοροστάσια και τις πλατείες των χωριών μας στις πίστες και στα μεγάλα κέντρα δίπλα σε μεγάλα ονόματα.

Τέσσερις Γενιές Τσακνάκηδων έως τώρα προσφέρουν στη Μουσική Παράδοση του τόπου μας. Από τον μεγάλο Άγγελο Τσακνάκη του Ανάσταση, από, στο 2022 στον μικρό, Άγγελο Τσακνάκη εγγονό του Τάση που σήμερα είναι εδώ κι αυτός, κοντά μας με το μικρό του κλαρίνο.

Νικόλαος Κατσαούνης