Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης και ο διευθυντής εκπαίδευσης του Ι.Ι.Ε.Κ. της ΔΕΗ κ. Δημήτρης Καρέλης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στα τοπικά ΜΜΕ, με αφορμή την έναρξη των εγγραφών του Ι.Ι.Ε.Κ. της ΔΕΗ. Οι εγγραφές θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη ενώ η έναρξη των μαθημάτων θα ξεκινήσουν το πολύ μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα λειτουργήσει το ΙΕΚ με δύο ειδικότητες άμεσα συνυφασμένες με τη ΔΕΗ: Τεχνικός Αυτοματισμών και Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Όπως ανέφερε και ο κος Καρέλης “οι ειδικότητες είναι καθαρά τεχνικές και ενεργειακές, γιατί έχουμε τεράστια τεχνογνωσία και τις εγκαταστάσεις, … αυτό ξέρουμε καλύτερα”. Με στόχο τη μετάδοση αυτών των γνώσεων  και τα την προετοιμασία των νέων με τα σωστά εφόδια δημιουργήθηκε το ΙΕΚ.

Τα μαθήματα του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΗ Ενεργειακό Ινστιτούτο, θα πραγματοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο 14ο χλμ. Κοζάνης Πτολεμαΐδας εκεί όπου ήδη λειτουργούν οι Σχολές Ταχύρρυθμης Εκπαίδευσης της ΔΕΗ (εντός ΑΗΣ Καρδιάς) και το ΚΕΔΙΒΙΜ ΙΙ ΔΕΗ/ΔΕΚΠ/ΣΤΕ το οποίο είναι Πιστοποιημένο από το 1998 σε όλα τα Θεματικά Πεδία. Το κόστος των μαθημάτων ανέρχεται στα 900 ευρώ ανά εξάμηνο και με τη φοίτησή τους οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ, σε συνεργασία με ανάλογο φορέα, δυνατότητας στους εκπαιδευόμενους, παρακολούθησης μαθημάτων μέσω της πλατφόρμας e-learning της ΔΕΚΠ, επίσης η μεταφορά των εκπαιδευομένων με λεωφορεία από και προς τις δομές θα γίνεται δωρεάν και τέλος η πρακτική άσκηση θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητες της Επιχείρησης.

Τέλος ο κος Καρέλης τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν οι νέοι τη δουλειά “κάτω από τα φουγάρα”, συνέχισε λέγοντας πως “παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης. Προσφέρουμε προγράμματα κατά κύριο λόγο εστιασμένα στον Τομέα της Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην κάθε περιοχή.” Από τη μεριά του ο Δήμρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε πως είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τόπο ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του επαγγελματικού προσανατολισμού του εργατικού δυναμικού της περιοχής.”

Διάρκεια Σπουδών

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

 

Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων

Ο «Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» έχει τις επαγγελματικές ικανότητες (γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματική στάση), ώστε να εργάζεται και να εκτελεί αυτόνομα, υπεύθυνα και εμπρόθεσμα τις εργασίες που αφορούν την κατασκευή, την επισκευή ή τη συντήρηση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384.

Ο απόφοιτος της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι σε θέση να εκτελεί εργασίες όπως:

εγκατάσταση ηλεκτρικών παροχών διαφόρων τύπων, σύνδεση ή αποσύνδεση συσκευών, έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, χρήση διαφόρων οργάνων και εργαλείων

και μπορεί να εργαστεί:

Σε Βιομηχανίες Ενέργειας
Σε Βιομηχανίες και βιοτεχνίες όλων των ειδών
Σε Κατασκευαστικές εταιρίες
Σε Ξενοδοχειακές μονάδες και γενικά κτιριακά συγκροτήματα που απαιτούν την ύπαρξη μόνιμου τεχνικού προσωπικού συντήρησης των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Σε Εμπορικές επιχειρήσεις ή παροχής υπηρεσιών,
Ως ελεύθερος επαγγελματίας – αυτοαπασχολούμενος.

 

Τεχνικός Αυτοματισμών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αυτοματισμών» είναι ικανός να εργάζεται σαν ειδικευόμενος εργαζόμενος ικανός να εκτελεί αυτόνομα, υπεύθυνα και εμπρόθεσμα τις εργασίες που προκύπτουν κατά την επισκευή ή/και συντήρηση αυτοματοποιημένων εγκαταστάσεων, τμημάτων ή συνόλων σε προδιαγεγραμμένη λειτουργική αλληλεξάρτηση, όπως :

την τοποθέτηση / εγκατάσταση, τη ρύθμιση
τον έλεγχο, τη βαθμονόμηση, τη σύνδεση/αποσύνδεση συσκευών
τη χρήση οργάνων ή εργαλείων
την εποπτεία, τη συντήρηση/επισκευή/μετατροπή οργάνων σε αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην επιχείρηση.

Ο απόφοιτος της συγκεκριμένης ειδικότητας μπορεί να εργαστεί:

Σε Βιομηχανίες Ενέργειας
Σε Βιομηχανίες και βιοτεχνίες όλων των ειδών
Σε Κατασκευαστικές εταιρίες
Εγκαταστάσεις κλιματισμού, πυροπροστασίας, επεξεργασίας λυμάτων, αερίων και υγρών καυσίμων κ.λπ.
Σε Εμπορικές επιχειρήσεις ή παροχής υπηρεσιών,
Ως ελεύθερος επαγγελματίας – αυτοαπασχολούμενος.

 

Δικαιολογητικά εγγραφής

Αντίγραφο Τίτλου Σπουδών (Απολυτήριο Λυκείου, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ, ΤΕΕ/ΤΕΛ).
Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας (δύο όψεις).
4 πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες (μέγεθος ταυτότητας)
Φωτοτυπία Βεβαίωσης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Φωτοτυπία του Βιβλιαρίου Ασθενείας.
Αίτηση Εγγραφής (παραλαβή από την γραμματεία του ΙΙΕΚ ΔΕΗ).

Υποβολή Αιτήσεων και Δικαιολογητικών: Καθημερινά (από Δευτέρα έως Παρασκευή) με ωράριο 09:00 – 13:30.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ειδικότητες και λεπτομέρειες για το Ι.Ι.Ε.Κ. Δ.Ε.Η. www. iekdei.gr