Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Για το πολύ καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα αλλά και όλες τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, μίλησε μεταξύ άλλων στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Ανδρέας Παπαζαχαρίας, πύραρχος και διοικητής της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας.

Η νέα σχολή Πυροσβεστικής που ξεκίνησε στις αρχές του έτους , ιδρύθηκε μετά από προσωπική μάχη από τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, όπως τόνισε ο διοικητής της. “Δόθηκε μεγάλη μάχη  για να ιδρυθεί η σχολή στην Πτολεμαΐδα. Στη συνέχεια υπήρξαν πολλά λειτουργικά προβλήματα και μόνο με τη συνδρομή προσωπικά του κ. Καρυπίδη και των υπηρεσιών μπορέσαμε να τα ξεπεράσουμε. Η περιφέρεια και ο περιφερειάρχης στήριξαν τη σχολή στη λειτουργία της”, ανέφερε αρχικά.

Από εκεί και μετά,  η έναρξή της  έγινε στις 8 Γενάρη, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με παγωμένα νερά και  πεσμένη τηλεθέρμανση στην πόλη. “Παρά το δυσμενές περιβάλλον, υπήρξε προετοιμασία από εμάς για το χειρότερο σενάριο, η σχολή δεν έκλεισε ούτε για μια ώρα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γινόταν κανονικά, το φαγητό δινόταν κανονικά και στην ώρα του, η σχολή λειτούργησε όπως θα λειτουργούσε μια σχολή εδώ και χρόνια”, σημείωσε.

Τέσσερις μήνες μετά τι προβλήματα υπάρχουν; Ο διοικητής της σχολής απαντάει: ” σε όλες τις δομές και ειδικά σε  δομή με πολυσχιδή αντικείμενα, υπάρχουν ζητούμενα: οι δόκιμοι ζουν μέσα στη σχολή, κοιμούνται, διαβάζουν και παράλληλα ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε”,  σημειώνει χαρακτηριστικά.  Στην παρούσα φάση , προσθέτει, “πετύχαμε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για να λειτουργούμε και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σχολής.

Για τη σίτιση
Στο χώρο δεν υπάρχει κυλικείο . Ωστόσο, όπως απαντάει ο διοικητής: “Η σχολή ανήκει στις στρατιωτικές σχολές. Η σίτιση ακολουθεί τα δεδομένα του στρατού. Αυτό είναι πολύ ισορροπημένο διατροφικά πρόγραμμα φαγητού και τα προϊόντα είναι ελεγμένα ποιοτικά και από πλευράς υγιεινής, σε αποδεκτές ποσότητες από το στρατό. Υπάρχουν αυτόματοι πωλητές, εξασφαλίζοντας μικρογεύματα και επιδόρπια. Φυσικά, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης”, κατέληξε.

Για ζητήματα καθαριότητας  

Επειδή πρόκειται για στρατιωτική σχολή και από αντίστοιχες σχολές, δεν υπάρχουν πλυντήρια για τα ρούχα των εκπαιδευόμενων. Ωστόσο, σε μαξιλαροθήκες και σεντόνια γίνεται τακτικός καθαρισμός.

Πρόγραμμα σπουδών

Πρόκειται για μια σχολή με διάρκεια 5 εξαμήνων και όχι 4μηνης διάρκειας όπως ήταν παλαιότερα. Σε αυτό το χρόνο υπάρχει η δυνατότητα οι νέοι πυροσβέστες να εφοδιαστούν και με θεωρητικές γνώσεις, που αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο πριν προχωρήσουν στην πρακτική. “Σε κανένα επάγγελμα δεν  το ασκεί κανείς χωρίς το θεωρητικό υπόβαθρο. Πέραν της εκπαίδευσης που θα κλιμακωθεί στα επόμενα εξάμηνα, μιας και τώρα βρίσκεται στο 2ο εξάμηνο, θα συνδυαστεί η πρακτική εκπαίδευση με πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού, σε πυροσβεστικούς σταθμούς, σε πραγματικές συνθήκες. Οι πυροσβέστες είναι  ανακριτικοί υπάλληλοι και είναι απαραίτητο το θεωρητικό υπόβαθρο”. Παράλληλα, όμως τόνισε, το καλοκαίρι για δύο μήνες οι δόκιμοι θα κάνουν πρακτική άσκηση σε σταθμούς και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο 5ο εξάμηνο πρακτική άσκηση.  Η οργάνωση της Σχολής, ανέφερε,  στηρίχθηκε στην οργάνωση των στατιωτικών σχολών, που προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες του πυροσβεστικού έργου.

Έργα σε εξέλιξη

Η σχολή θα είναι διαφορετική με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης των χώρων αυτών και εξοπλισμού τους, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη εργασίες στον υπαίθριο χώρο της σχολής, ξεκινάει η εγκατάσταση του πύργου ασκήσεων, παράλληλα θα γίνει αμαξοστάσιο για πυροσβεστικά οχήματα, θα γίνει επίσης πεδίο ασκήσεων, υπαίθριο αμφιθέατρο για επίδειξη αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων και επέμβασης σε συμβάντα. Καθώς επίσης και μιας μεγάλης αίθουσας που θα γίνεται η εκπαίδευση των πυροσβεστών όπου θα γίνεται η εκπαίδευση σε συμβάντα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα που θα είναι έτοιμο με βάση το χρονοδιάγραμμα, το φθινόπωρο, κατέληξε.
Συμμετοχή σε εθνικές παρελάσεις

Η σχολή είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή. Θα μπορούσε να παρελάσει την 25η Μαρτίου στην παρέλαση; Ο ίδιος απαντάει πως αυτό ήταν επιθυμία και το παιδιών, για να δώσουν το “παρών” στην τοπική κοινωνία. Αλλά τα πρακτικά θέματα για την ομοιομορφία της στολής και του χρόνο που ήταν διαθέσιμος για την ανάλογη προετοιμασία, εμπόδισαν το εγχείρημα. Ωστόσο την  επόμενη φορά θα υπάρξει τέτοια δυνατότητα.

Ερωτηθείς, επίσης, για το ποσό που λαμβάνουν οι δόκιμοι, είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με το ποσό που παίρνουν αντίστοιχοι σπουδαστές και των άλλων σωμάτων ασφαλείας και στρατού. Από κάποιες στρατιωτικές σχολές αντίστοιχου επιπέδου είναι και ελαφρά πιο αυξημένο, σημείωσε ο κ. Παπαζαχαρίας.

Ικανοποιημένος από το επίπεδο της σχολής

Από την εμπειρία του, ο διοικητής, σημείωσε πως ότι αυτή τη στιγμή η σχολή είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, “στο επίπεδο που ήταν οι προσδοκίες όσων την εμπνεύστηκαν και την ίδρυσαν. Στο θέμα οργάνωσης, η σχολή έδωσε εξετάσεις από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Στο θέμα της εκπαίδευσης, το πρόγραμμα των δοκίμων είναι πρωινό 6ωρο με παρακολούθηση μαθημάτων που περιλαμβάνουν και πρακτική και το απόγευμα υπάρχουν 3ωρες διαλέξεις που εμπλουτίζουν το μορφωτικό επίπεδο των σπουδαστών, βοηθώντας τους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους”, κατέληξε.


Β.Σ.

ΡάδιοΛόγος – 219η εκπομπή (26-04-2017)