Μπορεί ακόμα να μην υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για την φετινή συγκομιδή του κρόκου ποσοτικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι ποιοτικά η παραγωγή θα είναι άρτια. Τα στίγματα είναι μεγάλα και με την πάροδο των ημερών συγκομιδής, η οποία φέτος καθυστέρησε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας επιβεβαιώνονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις.
Άλλες χρονιές είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή τέτοια εποχή, αλλά η συνεχόμενη ξηρασία φέτος καθυστέρησε την περίοδο συγκομιδής .Φυσικά και η ζέστη με τους 25ο C δεν είναι θεμιτή ούτε πάλι οι βροχές και το κρύο. Κοινώς ο κρόκος δεν θέλει ούτε κρύο ούτε ζέστη με τις επόμενες ημέρες να υπάρχει και καλύτερη εικόνα για τη συγκομιδή.
Αυτό που απασχολεί τους κροκοπαραγωγούς αυτή την περίοδο είναι η δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού με το μεροκάματο να κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos στα 50 ευρώ. Παρότι η ανεργία μαστίζει, με την περιοχή να κρατά τα σκήπτρα σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις εργατικά χέρια.

Οι νέοι της περιοχής , αλλά και οι μεγαλύτεροι αρνούνται να δουλέψουν με 50 ευρώ μεροκάματο αν και σε δέκα μέρες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 500 ευρώ .Ευτυχώς υπάρχουν πολλές οικογένειες από την Αλβανία με πρόθυμους εργάτες, οι οποίοι και μαζεύουν τα λουλούδια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου