Σύμφωνα με το eortologio.net σήμερα Πέμπτη γιορτάζουν οι:

-Ιφιγένεια

-Ματθαίος, Μαθιός, Μαθαίος, Ματθούλα, Ματθίλδη, Θίλδα, Τίτα, Μαθούλα

-Φιλούμενος

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής: Μαθητής του Χριστού, που έγραψε το πρώτο Ευαγγέλιο («Κατά Ματθαίον»). Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου.

Ο Λευίς, όπως ήταν το πρώτο του όνομα, κατοικούσε στην Καπερναούμ και ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη. Ήταν υπάλληλος στη ρωμαϊκή αρχή της Παλαιστίνης και γνώριζε εκτός της εβραϊκής γλώσσας, την αραμαϊκή και την ελληνική. Στην πατρίδα του «καθήμενον παρά το τελώνιον» τον είδε ο Χριστός και τον κάλεσε να γίνει μαθητής του.

Ο Ματθαίος έγινε πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του, αν και παρέμεινε στην αφάνεια σε σχέση με άλλους μαθητές του Χριστού. Έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή, τα θαύματα, τη διδασκαλία, τα πάθη, την ανάσταση και την ανάληψη του Κυρίου. Το βιβλίο του αυτό, που γράφτηκε πρώτα στα εβραϊκά (50) και στη συνέχεια το μετέφρασε ο ίδιος στα ελληνικά (μεταξύ 60 και 70), είναι το πρώτο από τα τέσσερα Ευαγγέλια.

Μετά την Πεντηκοστή, ο Ματθαίος δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη, την Αραβία, την Αιθιοπία, την Περσία, τη Μηδία και τη Μακεδονία.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀπόστολε Ἅγιε, καὶ Εὐαγγελιστὰ Ματθαῖε, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας ἤκουσας, φωνῆς τοῦ Λόγου, καὶ τῆς πίστεως, τὸ φῶς ἐδέξω, καταλείψας τελωνείου τὸν σύνδεσμον ὅθεν Χριστοῦ τὴν ἀπόρρητον κένωσιν, εὐηγγελίσω Ματθαῖε Ἀπόστολε. Καὶ νῦν πρέσβευε, δοθήναι τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς.
Τοῦ τελωνείου τὸν ζυγὸν ἀποῤῥίψας, δικαιοσύνης τῷ ζυγῷ προσηρμόσθης, καὶ ἀνεδείχθης ἔμπορος πανάριστος, πλοῦτον κομισάμενος, τὴν ἐξ ὕψους σοφίαν· ὅθεν ἀνεκήρυξας, ἀληθείας τὸν λόγον, καὶ τῶν ῥᾳθύμων ἤγειρας ψυχάς, καθυπογράψας, τὴν ὥραν τῆς κρίσεως.

Αγία Ιφιγένεια η Παρθενομάρτυς

Η Αγία Ιφιγένεια που ονομάζεται επίσης Ιφιγένεια της Αβησσυνίας ή Ιφιγένεια της Αιθιοπίας ήταν παρθένος και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Στη συνέχεια αφιερώθηκε στον Θεό από τον Απόστολο Ματθαίο, ο οποίος διέδωσε το Ευαγγέλιο στην περιοχή της «Αιθιοπίας», η οποία εν προκειμένω θεωρείται ότι βρίσκεται στις περιοχές νότια της Κασπίας Θάλασσας, όπως η Μηδία, η Περσία και η Παρθία, είτε σε μία από τις επαρχίες της Μεσοποταμίας (Ασσυρία και Βαβυλώνα), ή στην Αρχαία Αρμενία.

Σύμφωνα με το μύθο, που αναφέρεται στον Χρυσό Θρύλο η Ιφιγένεια ήταν κόρη του Αιθίοπα βασιλιά Έγκιπου. Ήταν αφιερωμένη στον Θεό από τον Άγιο Ματθαίο τον Απόστολο, ο οποίος της κάλυψε το κεφάλι.

Όταν ο Χίρτακος διαδέχθηκε τον Βασιλιά, υποσχέθηκε στον απόστολο Ματθαίο το μισό του βασίλειο, εάν μπορούσε να πείσει την Ιφιγένεια να τον παντρευτεί. Ο Ματθαίος κάλεσε, λοιπόν, τον βασιλιά στη λειτουργία την επόμενη Κυριακή, όπου εξήγησε ότι η Ιφιγένεια είχε ήδη νυμφεφθεί τον αιώνιο βασιλιά και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να την κλέψει ο Χίρτακος.

Ο βασιλιάς έστειλε έτσι έναν ξιφομάχο να σκοτώσει τον Ματθαίο που στάθηκε στο βωμό, γεγονός που τον κατέστησε μάρτυρα.

Χωρίς να καταφέρει να λυγίσει την Ιφιγένεια στη θέλησή του, ο Χίρτακος προσπάθησε να καταστρέψει το σπίτι της με φωτιά. Ωστόσο, ο απόστολος Ματθαίος εμφανίστηκε και έδιωξε τις φλόγες από το σπίτι, γυρίζοντάς τες προς το βασιλικό παλάτι. Ο γιος του βασιλιά καταλήφθηκε από τον διάβολο, ο ίδιος ο βασιλιάς προσβλήθηκε από λέπρα και στο τέλος αυτοκτόνησε.

Έτσι, ο λαός επέλεξε ως βασιλιά του τον αδελφό της Ιφιγένειας και εκείνος βασίλεψε στη χώρα για εβδομήντα χρόνια, κληροδοτώντας το βασίλειό στον γιο του, ο οποίος γέμισε την Αίγυπτο με χριστιανικές εκκλησίες.

Από την Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάται, την ίδια μέρα με τον διδάσκαλό της Απόστολο Ματθαίο, στις 16 Νοεμβρίου.

Η μνήμη της Αγίας Ιφιγένειας αναφέρεται επιγραμματικά στο «Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον» έκδοση Αποστολικής Διακονίας έκδοση 1956.

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλούμενος, που εορτάζει σήμερα

Από μικρός ο Άγιος Φιλούμενος αγάπησε τον Χριστό. Σε ηλικία δέκα ετών μαζί με τον αδελφό του περίμεναν να αποκοιμηθεί ο μεγαλύτερος τους αδελφός και αυτοί σηκώνονταν και προσεύχονταν κρυφά για ώρες.

Ο Άγιος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. Καλή παιδαγωγό και δασκάλα της ευσεβείας είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων. Διαβάζοντας ο Άγιος του Θεού Φιλούμενος, τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, ως άλλος μιμητής εκείνου, έκαυσε τις επιθυμίες του κόσμου τούτου.

Τα δίδυμα τέκνα της Μαγδαληνής και Γεωργίου Ορουντιώτη, Φιλούμενος και Ελπίδιος φλεγόμενα από θείο έρωτα, ξεκίνησαν για την παλαίφατη Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Εκεί παρέμειναν για πέντε χρόνια και μετά ανεχωρήσαν από τη μαρτυρική γη της Κύπρου στην Αγία Γην των Ιεροσολύμων. Ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη διακονίας στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό του βίο σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και εκοιμήθη στο Άγιο Όρός.

Ο Φιλούμενος έμεινε στην αγία γη για 46 έτη διακονώντας την εκεί αδελφότητα του Πατριαρχείου, ως φύλακας αγίων τόπων, αλλά εξαιρέτως αγίων τρόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του ήταν το Φρέαρ του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του. Στις 16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ. (29 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), φανατικοί σιωνιστές, που διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού, Αγιοταφίτες πατέρες παρέλαβαν το τίμιο του λείψανο έπειτα από πέντε ημέρες και το ενταφίασαν στην αγία γη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά την κηδεία θανούντος μέλους της αγιοταφικής αδελφότητας, ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα. Το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. Το λείψανο τοποθετήθηκε με κάθε ευλάβεια σε γυάλινη λειψανοθήκη στο βόρειο τμήμα του Αγίου Βήματος στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.

Πηγή:ekklisiaonline.gr