Μαζί με 4.000 εργαζόμενους υπάρχουν σε υπηρεσία και 50 πρόβατα για έναν πολύ ειδικό αλλά και σοβαρό σκοπό.

Η ανθρώπινη εργασία ήταν και παραμένει απαραίτητη στα εργοστάσια αυτοκινήτων, η οποία μέχρι τώρα λέγαμε ότι κινδυνεύει να αντικατασταθεί από τα ρομπότ. Όμως έρχονται κάποια συμπαθή τετράποδα να προσφέρουν και αυτά τις υπηρεσίες τους και μάλιστα σε κανονική εργασία.

Στο εργοστάσιο της VW στην Chattanooga του Τενεσί, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν σε κάποιες πολύ ειδικές “προσλήψεις”, φέρνοντας ως εργατικό προσωπικό και 50 πρόβατα για να βοηθήσουν στην μετάβαση της εταιρίας στις νέες βιώσιμες ενεργειακές της ανάγκες.

Το πάρκο των ηλιακών πάνελ που λειτουργεί από το 2013 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι το μεγαλύτερο για εταιρία κατασκευής αυτοκινήτου στις ΗΠΑ. Η παραγωγή του φθάνει στα 9,5 MW και παρέχει το 12,5% της ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο στην φάση της πλήρους λειτουργίας του. Υπάρχουν 33.000 πάνελ σκορπισμένα σε μία τεράστια έκταση μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Για να λειτουργούν σωστά οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποφεύγεται η διάβρωση του εδάφους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει βλάστηση ανάμεσα στα πάνελ. Η βλάστηση όμως δεν πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ύψος για να μην ρίχνει σκιά στα πάνελ. Και κάπου εδώ κάνουν την είσοδό τους τα πρόβατα.

“Η ελεγχόμενη βόσκηση είναι ένας αποτελεσματικός και χαμηλού κόστους τρόπος για να ελέγχουμε την βλάστηση και να περιορίσουμε την διάβρωση του εδάφους” λέει η Loran Shallenberger, υπεύθυνη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του εργοστασίου της VW. Μάλιστα όπως υποστηρίζει, τα πρόβατα κόβουν το χορτάρι, και την ίδια στιγμή τα πάνελ τα προστατεύουν από την ζέστη ή την βροχή.

Τα πρόβατα σε σχέση με τις χλοοκοπτικές μηχανές έχουν το πλεονέκτημα ότι κρατούν το χορτάρι σε ένα συγκεκριμένο ύψος και μπορούν να φθάσουν και σε σημεία που δεν μπαίνουν τα μηχανήματα. Παράλληλα είναι ένας φυσικός τρόπος λίπανσης του εδάφους έτσι ώστε να συνεχίσει να μεγαλώνει το χορτάρι.

Για την προστασία των προβάτων από επιθέσεις άγριων ζώων υπάρχουν στο πάρκο και μερικά γαϊδουράκια που προειδοποιούν όταν υπάρχει κίνδυνος. Για όσους πάντως απορούν γιατί γίνονται “εργατικές” διακρίσεις σε σχέση με τις γίδες, η VW έχει απάντηση για αυτή την ταξική διαφοροποίηση: Τα πρόβατα απλά κάνουν την δουλειά τους, οι γίδες είναι πιο άτακτες και πηδούν πάνω στα πάνελ προκαλώντας ζημιές.

Πηγή:report247.gr