ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΚΟΖΑΝΗ, ΕΟΡΔΑΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΒΟΙΟ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

-” Δεν έχει νόημα να έχουμε σε κάθε μικρή πόλη και οικισμό ένα αστυνομικό κατάστημα”

Αλλαγές στην διεύθυνση αστυνομίας Κοζάνης  προκύπτουν μετά την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Για τις αλλαγές αυτές μίλησε στο ράδιοΛόγος  και τον Λύσανδρο Ρήγα ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Κοζάνης Ταξίαρχος Χαράλαμπος Θεοχάρης, λέγοντας μάλιστα πως με το νέο οργανόγραμμα  θα είναι πιο ευέλικτες οι αστυνομικές υπηρεσίες.
Στην Εορδαία, ουσιαστικές τροποποιήσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο μετονομάζονται το Αστυνομικό Τμήμα Πτολεμαΐδας σε Α.Τ. Εορδαίας, όπως αντίστοιχα το Τμήμα ασφαλείας Πτολεμαΐδας σε Τμήμα Ασφαλείας Εορδαίας κ.ο.κ.  Το δε τμήμα Παράνομης μετανάστευσης, μετονομάζεται σε τμήμα Διαχείρισης μετανάστευσης Εορδαίας. Εδώ υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση, αφού αυξάνεται η τοπική αρμοδιότητα του τμήματος αυτού και καλύπτει και κάποιες περιοχές του Δήμου Κοζάνης (Ελλησπόντου κ.α.). Αυτή η αλλαγή γίνεται γιατί καταργείται ουσιαστικά το Τμήμα Παράνομης Μετανάστευσης Σερβίων, το οποίο υποβιβάζεται σε γραφείο διαχείρισης μετανάστευσης. Οπότε, ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης υπηρεσίας μοιράστηκε στα δύο άλλα ανάλογα τμήματα, αυτό της Βοΐου και αυτό της Πτολεμαΐδας.
Για την Κοζάνη, περιορίζεται η εδαφική αρμοδιότητα και του ΑΤ Κοζάνης και του Τμήματος Ασφαλείας. Αυτό γιατί, μέχρι σήμερα τοπικές κοινότητες όπως ο Βαθύλακκος , Λεύκαρα κ.α., ενώ υπάγονται διοικητικά στα Σέρβια, αστυνομικά υπάγονται στην Κοζάνη. Αυτό τροποποιείται , με βάση τη λογική ο κάθε δήμος να έχει το δικό του αστυνομικό τμήμα. Αυτό ήταν και αίτημα των τοπικών κοινοτήτων.
Για τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, αφού περιορίζεται η εδαφική αρμοδιότητα των υπηρεσιών της έδρας, αυξάνεται του εν λόγω δήμου. Εκεί, αυξήθηκε και η αστυνομική δύναμη. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης και για την περίπτωση του Βοΐου, “αναδιάρθρωση δεν σημαίνει περιορισμός του αριθμού των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί παραμένουν οι ίδιοι, αλλά πλέον θα υπάρχουν λιγότερα κτήρια, όπως στο Βόιο, όπου αντί να υπάρχουν δύο κτήρια, σε Νεάπολη και Τσοτύλι, θα υπάρχει ένα μόνο στη Νεάπολη. Έτσι η αστυνομική δύναμη παραμένει η ίδια στις περιοχές αυτές”, ξεκαθάρισε. Μάλιστα, στα Σέρβια, οι αστυνομικοί που ασκούσαν καθήκοντα δίωξης μετανάστευσης, τώρα θα ασκούν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα. Επίσης, στο Βελβεντό θα υπάρχει τοπικός αστυνόμος.

το Α.Τ. Νεάπολης

Ειδικά για το Βόιο, καταργείται το Α.Τ. Σιάτιστας και Νεάπολης, και συγχωνεύονται σε μια υπηρεσία , το ΑΤ Βοΐου με έδρα τη Σιάτιστα. Ο αριθμός των αστυνομικών παραμένει ο ίδιος. Παράλληλα, το τμήμα παράνομης μετανάστευσης του Τσοτυλίου πηγαίνει στη Νεάπολη, όπου δημιουργείται το τμήμα μετανάστευσης Βοΐου. Ως συνέπεια, στο Βόιο θα υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα στη Σιάτιστα, το τμήμα μετανάστευσης στη Νεάπολη και ο Τοπικός Αστυνόμος στο Τσοτύλι. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις αλλαγές στο Βόιο, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι οι τοπικοί παράγοντες θα ήθελαν να παρέμεναν τα πράγματα ως είχαν . Ωστόσο, το ΑΤ στη Νεάπολη πρόκειται για δημόσιο οίκημα για το οποίο πληρώνονται ενοίκια, κάτι που δεν χρειάζεται πλέον, μιας και τα κτήρια συγχωνεύονται, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχάρης. Μάλιστα το τμήμα μετανάστευσης Βοΐου καλύπτει διοικητικά και πολλές κοινότητες από το δήμο Κοζάνης.
Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα στην περιοχή, περισσότερη βαρύτητα στην αστυνόμευση, δίνεται στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα. Μιας και το Βόιο έχει μικρότερη εγκληματικότητα, όπως και οι άλλες περιοχές. Πόσο όμως η κρίση έχει εντείνει την μικροεγκληματικότητα; Ο κ. Θεοχάρης απαντάει πως η εγκληματικότητα στην περιοχή μας έχει μειωθεί, τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα.
Όπως είπε εν κατακλείδι ο κ. Θεοχάρης “με βάση τον σχεδιασμό αυτό, θα είναι πιο ευέλικτες οι αστυνομικές υπηρεσίες , και θα έχουμε λιγότερα έξοδα. Θα έχουμε εξοικονόμηση και του προσωπικού και των ανθρωπίνων πόρων και οικονομικών πόρων. Δεν σπαταλάμε αστυνομική δύναμη μόνο και μόνο για να συντηρούμε κτήρια. Δεν έχει νόημα να έχουμε σε κάθε μικρή πόλη και οικισμό ένα αστυνομικό κατάστημα. Μέσα σε τρία λεπτά, είσαι από τη Νεάπολη στο Τσοτύλι”, κατέληξε, λέγοντας πως οι αντιδράσεις είναι λογικές αλλά δεν μπορεί να βρίσκονται παντού αστυνομικές υπηρεσίες.

Β.Σ.