Πώς θα δοθούν τα 330 εκ στις περιοχές δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης

Ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αναφέρθηκε σε συνέντευξη στο eordaia.org στη δεύτερη επιτροπή παρακολούθησης του ΔΑΜ στην Πτολεμαΐδα .Όπως είπε βγαίνουν οι πρώτες προσκλήσεις με την χρονιά 2024 να αποτελεί ορόσημο.330 εκ βγαίνουν για τις περιοχές της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Αφορούν μικρές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις με επιδότηση από 20.0000-100.000 , τις μικρομεσαίες με επιδότηση από 500.000 ως 10 εκ για να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη επιχείρηση , να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο ή να κάνει νέο και τις μεγάλε επιχειρήσεις από 5 εκ ως 20 εκ .Στις μικρές δίνει επιδότηση 70%, στις μεσαίες 60% και στις μεγάλες 50%..

Παράλληλα υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα χρηματοδοτήσει δάνεια, οι επιχειρήσεις θα πάρουν εγγυήσεις, επιδότηση επιτοκίου κατά 50% στα τρία πρώτα χρόνια και κεφάλαιο κίνησης .Είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.Αποκλείονται μόνο οι επιχειρήσεις του πρωτογενείς τομές που αφορούν αγροτικά προϊόντα , εξορύξεις ορυκτών ,λιγνίτη εκρηκτικά.

“Υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών και μεγάλων εταιρειών , έχουμε βάλει κάποιους κόφτες για να έχουν παραγωγικές δυνατότητες να πάρουν νέες θέσεις εργασίας .Θέλουμε να δοθούν θέσεις εργασίας ,αυτό είναι ένα από τα κριτήρια” .Το άνω πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές .Για τις μικρές επιχειρήσεις ο χρόνος υλοποίησης είναι ως 12 μήνες , τις μεσαίες ως 24 μήνες, για τις μεγάλες ως 36 μήνες.

“Θέλουμε να δώσουμε στους δήμους και τα επιμελητήρια τεχνική βοήθεια για να ωριμάσουν προγράμματα και μελέτες και να επιτευχθούν οι όροι του προγράμματος. Σαφέστατα μιλάμε για skilling, reskilling και upskilling .”Θα γίνουν αυτές οι εξειδικεύσεις και μετά ¨και ενδοεπιχειρησιακές .

Σε ερώτηση για την αποκέντρωση του οργανισμού απάντησε ότι η εδαφική επιτροπή που λειτουργεί προτείνει έργα και σε αυτή προΐσταται η περιφέρεια Από το Γενάρη ο περιφερειάρχης τη συντονίζει . Δυο κέντρα επιχειρηματικότητας θα υπάρχουν σε Κοζάνη και Φλώρινα .Το Παρατηρητήριο μαζί με το Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο. “Άρα τα κέντρα αποφάσεων θα είναι εδώ. Αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες θα τις βελτιώσουμε”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου