Το νέο βιβλίο του Κώστα Καπετανίδη, με τίτλο «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας, με την στήριξη του «Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, στις 7 το βράδυ του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο του Συλλόγου, στην οδό 25ης Μαρτίου και Γουμεράς, στην πόλη της Πτολεμαϊδας, παρουσία κόσμου, εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, σωματείων και πολιτών από τη Δυτική Μακεδονία.

Στην αρχή της παρουσίασης του βιβλίου προβλήθηκε το βίντεο του τραγουδιού για τον Νίκο Καπετανίδη, στο οποίο τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αλέξης Παρχαρίδης, σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Γιώργου Γεωργιάδη, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε και το νέο τραγούδι «Καπετανίδη αετέ», με τον Αλέξη Παρχαρίδη στην ερμηνεία, τον Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα – μουσική και τον Βασίλη Μωυσιάδη στο στίχο.

Για το βιβλίο και την προσπάθεια που κάνει ο Κώστας Καπετανίδης για να αναδείξει την μορφή του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη και του έργου του, μίλησε ο πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, δημοσιογράφος – πολιτισμιολόγος Αντώνης Μαυρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά προσκάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, τον Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου και στις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του μεγάλη έργου που άφησε παρακαταθήκη μέσα από την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ και όχι μόνο ο Νίκος Καπετανίδης. Αναφέρθηκε στις προσεχείς εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και στη μεγάλη συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής για τον Νίκο Καπετανίδη και τον Ευαγόρα Παληκαρίδη.

Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του δημάρχου Πτολεμαΐδας Παναγιώτη Πλακεντά, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Δημήτρης Καρακασίδης.

Αμέσως μετά μίλησε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη και στη συμβολή του, στον ελληνισμό των παραλίων του Ευξείνου Πόντου. Τόνισε την μεγάλη συνεισφορά συγγραφέα Κώστα Καπετανίδη, στην ανάδειξη του έργου του Νίκου Καπετανίδη, με τα δύο βιβλία του, το πρώτο «Νίκος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου», το 2018 και φέτος το βιβλίο «Η ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», το οποίο και παρουσιάζουμε στον φιλόξενο χώρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Ο παππούς του ο Κώστας Καπετανίδης, ήταν ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας. Έζησε όλη την ιστορία του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου και της Τραπεζούντας, στις ταραγμένες εποχές των αρχών του 20ου αιώνα, ήταν αυτόπτης μάρτυρας των απειλών του Τοπάλ Οσμάν, του κοτσού βαρκάρη πρωτοπαλίκαρου του Κεμάλ Πασά, προς τον Νίκο Καπετανίδη, να μην γράφει για τις θηριωδίες του στον δυτικό Πόντο και πως βίωσε ο ίδιος την επίσκεψη στα γραφεία της ΕΠΟΧΗΣ και τον τρόμο των Ελλήνων της πόλης.

Ο Νίκος Καπετανίδης όμως, δεν τρόμαξε από τις απειλές, του επιβλήθηκε λογοκρισία, καθώς υπάρχουν λευκές σελίδες στην τυπωμένη εφημερίδα, στη συνέχεια η ΕΠΟΧΗ έκλεισε και ο Νίκος Καπετανίδης, οδηγήθηκε στις φυλακές της Αμάσειας και τελικώς στο θάνατο, όπως και όλοι οι πρόκριτοι, η πνευματική και οικονομική ηγεσία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Οι ηγέτες των εθνικιστών Τούρκων, εξοντώνοντας την ηγεσία των Ελλήνων του Πόντου, και οδηγώντας τους στον θάνατο, άφησαν τον λαό, χωρίς την φυσική του ηγεσία.

Ο Κώστας Καπετανίδης, ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, διέσωσε τις εφημερίδες, τις έφερε μαζί του στην Ελλάδα και η προτροπή προς τον γιό του ήταν να γίνουν γνωστά αυτά που έκανε ο αδελφός του για τον ελληνισμό και τους Έλληνες του Ευξείνου Πόντου, έως ότου οδηγηθεί στην αγχόνη. Την προτροπή αυτή την ανέλαβε ο εγγονός του Κώστας Καπετανίδης, ο οποίος τόσο με τα δύο του βιβλία, αλλά και την αρθρογραφία του, αναδεικνύει αυτήν την προσπάθεια του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Κώστας Καπετανίδης, συγγραφέας και απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη (εγγονός του αδελφού του Κώστα, οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ της Τραπεζούντας), ο οποίος έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου του ιστορικού Πόντου, αλλά και της μεγάλης προσωπικότητας του Νίκου Καπετανίδη για τον μαστιζόμενο ελληνισμό του Πόντου, που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορίας. Με διαφάνειες που έδειξε στο κοινό μέσα από τα φύλλα της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, είδαν παραστατικά ότι ο Νίκος Καπετανίδης, ήταν ένας εθνικός αγωνιστής για τον ελληνισμό του Πόντου απέναντι στους Τούρκους, αλλά ταυτόχρονα και ένας υπερασπιστής του φτωχού λαού, απέναντι στους πλούσιους Έλληνες οι οποίοι δεν δίνουν έστω και ελάχιστο από τον πλούτο τους για τους φτωχούς και ρακένδυτους πρόσφυγες Έλληνες, που υφίσταντο διώξεις στον δυτικό Πόντο.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ενώ στο τέλος υπήρξε και χαιρετισμός από την βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ Παρασκευή Βρυζίδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας Κώστας Καπετανίδης, υπέγραψε στους αναγνώστες τα δύο βιβλία του, που διατίθεντο στο χώρο της παρουσίασης του βιβλίου.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Εορδαίς του δήμου Πτολεμαΐδας Χρήστος Κεσκερίδης και ο Κώστας Πασσαλίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: efxinospontos.gr