Η Παρατήρηση Πουλιών (Birdwatching) είναι γνωστή σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι ασχολούνται με αυτή. Νέες εμπειρίες και εικόνες αποκαλύπτονται σε ένα συνδυασμό διασκέδασης και γνώσης. Ταυτόχρονα καλλιεργείται ο σεβασμός προς τη φύση και κάθε έμβιο ον.

Το birdwatching μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος ψυχαγωγίας. Μπορεί όμως, όποιος παρατηρητής επιθυμεί, να περάσει σε ένα επόμενο στάδιο, αυτό της αναγνώρισης και καταγραφής των παρατηρούμενων ειδών. Οι καταγραφές των ερασιτεχνών παρατηρητών μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να επισημανθούν έγκαιρα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια περιοχή.

Κοντά σε λίμνες, ποτάμια, βουνά, υγρότοπους, σε πάρκα, αλσύλλια, δάση, τα πουλιά προσφέρουν την ευχαρίστηση της παρατήρησης από τους ανθρώπους H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει μοναδική, παρθένα φύση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ειδικά για τα άγρια πτηνά εκτενής ενασχόληση πραγματοποιείται στην Εταιρεία Προστασίας Αγρίων Ζώων, με το οποίο προτείνεται να υλοποιηθεί η δράση Birdwatching στην ΠΕ Κοζάνης. Η δράση θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στο Πλατανόδασος του Ρυμνίου.

Το Πλατανόδασος Ρυμνίου είναι ένας πανέμορφος πνεύμονας πρασίνου. Με το πράσινο και το υγρό στοιχείο να πρωταγωνιστούν αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές και φυσιολάτρες, αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες. Εκεί ζούνε πτηνά όπως μαυροπελαργοί, φιδαετοί, χρυσογέρακα, πετρίτεςς, αετογερακίνες, μπούφοι, κορμοράνοι, ποταμογλάρονα κλπ. Στη ζώνη της γέφυρας Ρυμνίου διαχειμάζουν υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, με σημαντικότερα τον χαλκοτσικνιά και τη χαλκόκοτα.

Συνδυάζοντας τη μοναδική φύση του Πλατανόδασους Ρυμνίου με την κατάρτιση και την εμπειρία των επιστημόνων της Εταιρείας Προστασίας Αγρίων Ζώων, οι συμμετέχοντες στην δράση birdwatching θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πτηνά σε πολύ κοντινή θέαση, να γνωρίσουν τα είδη και να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους. Στη δράση θα συμμετέχουν σύλλογοι και είναι κατάλληλη και για παιδιά. Με τον τρόπο αυτό θα αναδειχθεί ένα σημαντικό τουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και θα διαχυθεί στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και στους επισκέπτες, ώστε να αποτελέσει η δράση αυτή εφαλτήριο για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του Πλατανόδασους.