«Η Δίκαιη Μετάβαση και όλες αυτές οι σημαντικές αλλαγές για την περιοχή μας, χρειάζονται κατ΄αρχήν ένα οργανωμένο σχέδιο και δεύτερο οικονομική βοήθεια. Το σχέδιο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, γιατί και τα πιο δύσκολα ζητήματα αντιμετωπίζονται όταν τα γνωρίζεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν υπάρχει σχεδιασμός. Το απρόβλεπτο και το ανοργάνωτο είναι εκείνο που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εύκολα.

Μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των εδαφών, αυτή η περιοχή να μη μείνει ένας έρημος τόπος. Περιμέναμε τις εξελίξεις, αλλά η περιοχή δεν είναι προετοιμασμένη, ούτε έχει αποκατασταθεί στο σύνολό της. Τεράστιες εκτάσεις θα μείνουν χωρίς αποκατάσταση.

Να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, περισσότεροι από τους μισούς, έχουν ακόμη και είκοσι χρόνια, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Για τους οικισμούς που έχουν μετεγκατασταθεί να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και να μη μείνουν ημιτελή.
Να γίνει πρόβλεψη για την Μονάδα 5, στην οποία έχει επενδυθεί ήδη ένα τεράστιο κεφάλαιο και αυτό πρέπει να αποσβεσθεί. Να προσφέρει στην κοινωνία και να μη λειτουργήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

Να γίνουν σχέδια για την καταπολέμηση της ανεργίας και για θέσεις εργασίας, άμεσα για τα πρώτα χρόνια, γιατί ήδη βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση. Το ποσοστό της ανεργίας είναι το μεγαλύτερο όλης της χώρας. Δεν υπάρχει θάλασσα, δεν υπάρχει τουρισμός. Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα τουριστικές και αγροτικές δραστηριότητες, γιατί μεγάλες εκτάσεις είναι ορυχεία και η περιοχή έχει αλλοιωθεί και παρ΄ότι έχει περιοχές με φυσικές ομορφιές, υπάρχει δυσκολία να αναπτυχθούμε σ΄αυτό τον τομέα.

Επομένως, θα πρέπει να υπάρξουν τα πρώτα σχέδια και οι θέσεις εργασίας άμεσα, τα πρώτα 2-3 χρόνια, για την επόμενη 5ετία, και βέβαια, και μεγάλα σχέδια τα οποία θα αποδώσουν και θα αποτελέσουν εγγύηση της περιοχής, μετά από 10-20 χρόνια. Να μη ξεχνάμε ότι πολλά χρόνια είναι Ενεργειακό Κέντρο και πρέπει να κρατήσει τον ενεργειακό χαρακτήρα».

Πηγή : fb Παρασκευή Βίκυ Βρυζίδου