Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο της Κοζάνης , έτσι και τώρα γιατροί παραδίδουν τα όπλα και εγκαταλείπουν το Μαμάτσειο που δίνει σκληρό αγώνα με την πανδημία. Την ώρα λοιπόν που η κλινική COVID-19 είναι στα όριά της και ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, τρεις γιατροί υπέβαλαν ήδη τις παραιτήσεις τους. Με τις πρόσθετες εφημερίες να είναι απλήρωτες από το Νοέμβριο του 2020 και τον φόρτο της δουλειάς τεράστιο ειδικά στην παθολογική κλινική.

Η μείωση του ιατρικού προσωπικού είναι γεγονός, όταν το Μαμάτσειο προκηρύσσει μόνιμες  θέσεις  εργασίας και αδυνατεί να τις καλύψει.  Ένας παθολόγος  επιλέγει να παραιτηθεί από το Μαμάτσειο και να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του , ένας παιδίατρος -που θα συμπαρασύρει όπως είναι επόμενο και την γυναίκα του παθολόγο- και ένας αναισθησιολόγος φεύγουν. Και οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις ομοιάζουν αφού επιλέγεται η μετακίνηση στον τόπο καταγωγής τους. Αυτή την περίοδο προκηρύσσονται θέσεις παντού  και είναι λογικές οι μετακινήσεις που απογυμνώνουν όμως το Μαμάτσειο. Κατά τα άλλα οι συνθήκες εργασίας  είναι σκληρές παντού για κάθε νοσοκομειακό γιατρό με την έλλειψη γιατρών σε όλη την χώρα να είναι δεδομένη.

Δυστυχώς όμως δεν είναι οι μοναδικές αποχωρήσεις , αφού δύο ακόμα παθολόγοι ζητούν την ίδια χρονική περίοδο άδεια ειδικού σκοπού με την πιο βασική κλινική του Γενιού Νοσοκομείου της Κοζάνης να μένει ουσιαστικά μόνο με τη διευθύντρια κα Ευθαλία Ράντου. Με την πτέρυγα COVID -19 να είναι γεμάτη από ασθενείς και το νοσοκομείο να δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά.

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον πέντε ασθενείς της παθολογικής που φιλοξενούνταν στην χειρουργική ως καθαρά περιστατικά βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό και μεταφέρθηκαν στην πτέρυγα COVID -19.Για αυτό αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι επισκέψεις από συνοδούς. Συνολικά 10 άτομα μαζί με τους νοσηλευτές νοσούν στο Μαμάτσειο, αυτή την φορά και ασθενείς.

Ιωάννα Παπαδημητρίου