Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση της λεγόμενης “γιορτής σπόρων”, από την εναλλακτική κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ Νομού Κοζάνης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Με την έλευση του φθινοπώρου κρίθηκε η πλέον κατάλληλη περίοδος για την 6η στη σειρά γιορτή σπόρων, στο πλαίσιο της οποίας οι πολίτες μπόρεσαν να πάρουν δείγματα από αγνούς σπόρους για φύτεμα, αλλά και να γνωρίσουν την κοινότητα Πελίτη. Στη δράση συμμετείχαν επίσης  περιαστικός λαχανόκηπος και η ομάδα κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης .

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Λόφτσαλης, συντονιστής της Κοινότητας Πελίτι Νομού κοζάνης, στόχος τους είναι η διατήρηση των παλιών  παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που καλλιεργούσαν οι πρόγονοί μας. Η κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ δρα στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανταλλακτικής οικονομίας , ενώ ένας ακόμη στόχος τους είναι να ασκούν πίεση προς τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια προκειμένου να μην περάσουν νόμους κατά των πολιτών, τόνισε ο ίδιος. Σε αυτούς τους αγώνες εντάσσονται τα μεταλλαγμένα, ενώ ο αγώνας της κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ είναι αλληλέγγυος με τις Σκουριές και άλλα κινήματα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν έντονο, ενώ αρκετοί ρωτούσαν για συγκεκριμένες ποικιλίες και σπόρους, ενώ έδειχναν ενδιαφέρον για την προέλευσή τους. Μάλιστα, στο χώρο υπήρχαν σαν δείγματα και αρκετά προϊόντα όπως κολοκύθες, πατάτες, ντομάτες κ.α. προκειμένου να τα γνωρίσει το κοινό.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κοκκινίδης, αναφέρθηκε στην δράση του περιαστικού λαχανόκηπου Κοζάνης, που ξεκίνησε τη δράση του φέτος και βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο Καρυδίτσας Κοζάνης. Σε αυτόν 15 παραγωγοί – κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα, καθαρά, χωρίς φυτοφάρμακα, λιπάσματα. Επίσης, δεκάδες καταναλωτές συμμετέχουν στην κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, παίρνοντας τα λαχανικά τους καθαρά από λιπάσματα για το τραπέζι.   Στόχος είναι να δημιουργηθούν και δεύτερες ομάδες περιαστικού λαχανόκηπου και ομάδας κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας για αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν σχετικά με την ΑΡΣΙΣ Κοζάνης.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της δράσης έγινε μια ανταλλαγή σπόρων με σχολικά είδη για παιδιά που το έχουν ανάγκη.


Β.Σ.