ΓΙΑ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ – ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΒΡΕΘΗΚΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά πραγματοποίησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής, μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου,. Στόχος ήταν η διοργάνωση των φεστιβάλ αθλητικής αλιείας κυπρίνου, που εγκρίθηκαν να γίνουν, αρχικά σε περιοχή περιμετρικά της γέφυρας Ρυμνίου. Ωστόσο, μετά την επισήμανση των επαγγελματιών ψαράδων πως αυτή είναι περίοδος απαγόρευσης αλιείας, βρέθηκε μια χρυσή τομή και τελικά θα δοθεί άδεια όχι για το Πλανατόδασος όπως αρχικά υπολογίστηκε, αλλά για άλλη τοποθεσία πιο κοντά στη λίμνη, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ψάρια, λόγω και της απαγόρευσης αλιείας, μιας και η εν λόγω τοποθεσία είναι καταφύγιο των ψαριών.

Να σημειωθεί πως τη διεξαγωγή δύο φεστιβάλ αθλητικής αλιείας κυπρίνου διάρκειας τριάντα ωρών το καθένα (Σάββατο πρωί ως Κυριακή απόγευμα) διοργανώνουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης και θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Απριλίου και στις 13 και 14 Μαΐου. Ωστόσο, η απαγόρευση αλιείας ισχύει για τους πάντες, τόσο στη λίμνη Πολυφύτου όσο και σε όλες τις άλλες λίμνες της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Κουρτίδης τόνισε πως η διαμαρτυρία είχε στόχο να βρεθεί λύση για το φεστιβάλ αλιείας, μιας και υπάρχει η απαγόρευση. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πλακεντάς, σύμφωνα με τη διαδικασία και τη διαβεβαίωση των υπηρεσιών, απαγορεύουμε την επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία. Δεν απαγορεύεται να υπάρξει αθλητικός αγώνας και για αυτό καλώς δόθηκε η άδεια. Ωστόσο, κατανοώντας τις αιτιάσεις των επαγγελματιών αλιέων, θα γίνει τροποποίηση της άδειας των ερασιτεχνών αλιέων, τόνισε ο κ. Πλακεντάς, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ψάρια , για την περιοχή του Ρυμνίου.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των κανόνων και από την πλευρά της αστυνομίας, αλλά και από την αρμόδια διεύθυνση της περιφέρειας, ώστε τις ημέρες του φεστιβάλ να τηρηθούν οι νομοθεσίες.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε μετά την Κυριακή του Θωμά να γίνει συνάντηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, ώστε να καθοριστούν κανόνες αλιείας στη λίμνη. Επίσης, ουδεμία αντίρρηση υπάρχει από τους επαγγελματίες ψαράδες στο αίτημα που υπάρχει για την αξιοποίηση του χώρου στα Ίμερα, για ερασιτεχνική αλιεία.

δείτε το video του Πρωινού Λόγου:

Β.Σ.