Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε τη δημοπράτηση του έργου «Παράκαμψη οικισμού Κήπου» προϋπολογισμού: 215.000 € και του έργου «Επισκευή Περιφερειακής οδού Καισαρειάς» προϋπολογισμού: 183.000 € με τρόπο επιλογής την διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή. Εξάλλου όπως αναφέρει και η απόφαση κατάστασης ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, για τους Δήμους Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκδίδεται προκειμένου λόγω επαπειλούμενου κινδύνου, να δρομολογηθούν άμεσες επεμβάσεις αναβάθμισης για την ασφαλέστερη διέλευση οχημάτων και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου, το οποίο θα εξυπηρετεί τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης. Δεν θα γίνει χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Η βαριά κυκλοφορία διέρχεται μέσα από τον οικισμό του Κήπου με συνέπεια να δημιουργεί πρόβλημα στην ασφάλεια των διερχόμενων αλλά και στο οδικό τμήμα εντός του οικισμού. Για την άρση της επικινδυνότητας προτείνεται η κατασκευή του έργου «Παράκαμψη οικισμού Κήπου» με την αντίστοιχη βελτίωση της σήμανσης στη συμβολή των υφιστάμενων οδών. Το οδικό τμήμα της παράκαμψης του οικισμού του Κήπου ανήκει στο δημοτικό-αγροτικό δίκτυο του δήμου Κοζάνης του αγροκτήματος του Κήπου και είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή, η οποία θα αποσυμφορήσει την εν λόγω κίνηση.

Επίσης η περιφερειακή οδός Καισαρειάς, μέσω της οποίας εκτρέπεται μέρος της κυκλοφορίας, παρουσιάζει σοβαρές βλάβες στο οδόστρωμα και χρήζει άμεσης επέμβασης. Η συγκεκριμένη οδός στο ύψος της εισόδου του Δ.Δ. Κασαρειάς, χρησιμοποιείται ως περιφερειακός δρόμος για την εκτροπή των διερχόμενων οχημάτων της ευρύτερης περιοχής εκτός του οικισμού.