Μια αγαπημένη κυκλική διαδρομή για τους επισκέπτες της Δυτικής Μακεδονίας ξεκινάει από την Κοζάνη, συνεχίζει προς τα Σέρβια περνώντας από την Νεράιδα και την ομώνυμη Υψηλή Γέφυρα. Απαραίτητη στάση στην συνέχεια είναι στα Μπουχάρια-Νοχτάρια τους γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι μέρος του αναγνωρισμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης. Η επιστροφή στην Κοζάνη γίνεται από την Γέφυρα του Ρυμνίου, αφού πρώτα οι ταξιδιώτες θαυμάσουν το πλατανόδασος του στις όχθες της λίμνης και μετά επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής.

Οδηγώντας στον δρόμο Σερβίων – Λάρισας με κατεύθυνση προς τα Μπουχάρια – Νοχτάρια, μετά το χωριό Προσήλιο θα βρείτε την διασταύρωση για να ανηφορίσετε προς το ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου. Το ξωκλήσι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην κορυφή του πέτρινου όγκου, ακριβώς πάνω από τη λίμνη Πολυφύτου. Το εξωτερικό μέρος του ναού έχει φτιαχτεί για να προστατεύσει το παλαιό εξωκλήσι του Αγίου Χριστόφoρου που βρίσκεται εσωτερικά και σώζονται ακόμα τοιχογραφίες περασμένων αιώνων.

Εκτός από τον Ναό οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα του μεγαλύτερου τμήματος της Λίμνης Πολυφύτου από την μικρή πλατφόρμα παρατήρησης. Από το σημείο αυτό μπορείτε να δείτε καθαρά τις δύο γέφυρες της λίμνης, την Κοζάνη, το φράγμα του Ιλαρίωνα και κυρίως να απολαύσετε την άγρια και μοναδική φύση της περιοχής.

πηγή:visitwestmacedonia.gr