Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
-Τα έσοδα του Ταμείου είναι έξι με επτά φορές πάνω από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης
Ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης παρευρέθηκε στην κοπή της πίτας των οικολόγων στον Ψηλό Αη –Λια. Μετά από κάλεσμα του προέδρου κ. Λάζου Τσικριτζή μίλησε για την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου να θεσμοθετήσει το ταμείο δίκαιης μετάβαση. « Ενα μέρος από τα έσοδα των εκπομπών διοξειδίου του  άνθρακα θα φτάσει σε περιοχές που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο δήμαρχος λέγοντας για μια ακόμη φορά ότι φωτογραφίζεται η περιοχή μας. «Ανοίγει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την περιοχή». «Απαιτείται προετοιμασία και το ανάλογο lobbyστην Ευρώπη», συνέχισε «αν και πέρασε λίγο στα μουλωχτά » ανέφερε με νόημα…. «Θα είμαστε στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα να μιλήσουμε με ευρωβουλευτές και να το βάλουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».
«Επειδή ο δήμαρχος είναι μετριόφρων δεν αναφέρθηκε στο πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση» συνέχισε ο Λάζος Τσικριτζής. Είναι «πανευρωπαϊκή επιτυχία της Κοζάνης και του οικολογικού χώρου η θεσμοθέτηση του ταμείου δίκαιης μετάβασης. Ευχαριστούμε την WWF και τον αρχιτέκτονα αυτής της σύλληψης κ. Νίκο Μάντζαρη» συνέχισε, λέγοντας ότι η απόφαση «συνάντησε σφοδρές αντιδράσει από το εγχώριο λιγνιτικό μπλοκ και λυσσαλέες
αντιδράσεις από Πολωνία, Τσεχία γιατί οι ανάλογες εθνικές ΔΕΗ υποχρεούνται να πληρώνουν».
Τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι έξι με επτά φορές πάνω από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης
«Οι βιομηχανίες που θα παράγουν με βρώμικες μεθόδους και ρυπαίνουν θα πληρώνουν.
Ένα μέρος από αυτά τα λεφτά θα πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές όπως στη δική μας , στην Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη. Τα έσοδα είναι έξι και επτά φορές πάνω από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, της τάξης των 100-150.000.000 ευρώ το χρόνο.»Ο κ. Τσικριτζής ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης , για πολύ δουλειά με δεκάδες επιτροπές της Ε.Ε., προσέγγιση ευρωβουλευτών από όλα τα κόμματα, αλλά και δημάρχων και περιφερειαρχών. «Σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος το έχει θεσμοθετήσει και θα το καταθέσει στην ολομέλεια, όπου αναμένουμε ψήφιση και ευόδωση ενός στόχου του οικολογικού κινήματος»

Διαφωνίες των οικολόγων με το Δήμο Κοζάνης
«Ελπίζουμε να μην πάνε στράφι όπως ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, όπου έχουμε διαφωνίες με το δήμο με τον τρόπο που συνεχίζει να τον διαχειρίζεται», πρόσθεσε ο κ. Τσικριτζής. «Στο δεύτερο μισό της θητείας του δήμου αναμένουμε περισσότερους ρυθμούς και μεγαλύτερη αποφασιστικότατα σε θέματα που μας αφορούν περισσότερο ως οικολογικός χώρος, όπως ποιότητα ζωής, πράσινο, αστικό-περιαστικό καθαρές λύσεις στα ενεργειακά κ.ο.κ.» ολοκλήρωσε τονίζοντας τις διαφωνίες του κινήματος με το δήμο.
Ι.Π.