Γιώργος Κασαπίδης: «Τα νεότερα στοιχεία για την πανδημία στην περιοχή δεν είναι τόσο θετικά» – «Οι επιχειρήσεις της Εορδαίας θα στηριχτούν περισσότερο αφού έχει μείνει σε περιοριστικά μέτρα για μεγάλο διάστημα»

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας με θέμα την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και των κρουσμάτων στο Δήμο  και τα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Ο κ Σταυρός Παπασωτηρίου, διοικητής του Μποδοσάκειου ανέφερε ότι το Νοσοκομείο ως νοσοκομείο αναφοράς είναι το μοναδικό νοσοκομείο που δεν έπαψε να νοσηλεύει περιστατικά .Πάνω από 440 περιστατικά νοσηλεύτηκαν, εξέτασε επάνω από 2.300 ύποπτα περιστατικά, με πολύ καλή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τοπικό ΕΟΔΥ. Τα περιστατικά που νοσηλεύει αυτή τη στιγμή είναι μειούμενα κάτω από 25 και εξυπηρέτησε περιστατικά από όλη τη Μακεδονία, Σέρρες, Έδεσσα, Βέροια. Στην α φάση είχαμε διαθέσιμες 24 κλίνες  τώρα υπάρχουν 80. Η ΜΕΘ ήταν με 4 κλίνες με 2 για κορωνοϊό και τώρα είναι 6 αποκλειστικά για τον ιό. Οι δωρεές αγγίξαν τις 600.000 ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων και στους δυο δήμους, Κοζάνης και Εορδαίας σημείωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Στο δήμο Εορδαίας  καταγράφτηκαν  τη Δευτέρα 2 κρούσματα, την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 11. «Δεν είναι αυτό καλό σημάδι. Πρέπει να εφιστήσουμε την προσοχή να τηρηθούν τα μέτρα. Η προβολή στον ημερήσιο δείκτη μολύνσεων του 14 ημέρου στα 100.000 άτομα είναι στο 215 και τα νεότερα στοιχεία δεν είναι τόσο θετικά» πρόσθεσε αναφερόμενος και στη μόνιμη μονάδα του ΕΟΔΥ που  θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα μέτρα στήριξης τόνισε ότι πέρα από τους πόρους του ΠΕΠ 40+5εκ με την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, υπάρχει δέσμευση από τον υπουργό κατόπιν επικοινωνίας και αναμένεται η ανακοίνωση εντός της ερχόμενης βδομάδας για την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίων των επιχειρήσεων των περιοχών που έχουν παραμείνει σε περιορισμό για περισσότερο χρόνο. «Οι επιχειρήσεις της Εορδαίας θα στηριχτούν περισσότερο αφού έχει μείνει σε περιοριστικά μέτρα για μεγάλο διάστημα. Αρχικά είχε ειπωθεί  για 50 εκ αρχικά σε όλη την χώρα. Το μεγαλύτερο ποσό  θα δοθεί στις επιχειρήσεις εδώ».  

«Να υπάρχει μια παρέμβαση να μην μπορούμε να κρύψουμε περιστατικά»

Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Χάρης Τσεβεκίδης είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια παρέμβαση να μην μπορούμε να κρύψουμε περιστατικά. Ζητήθηκε προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία που άνοιξε ο δήμος Κοζάνης και η Εορδαία παραμένει κλειστή»

Είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδος που έχει κλειστά μαγαζιά για 3, 5 μήνες είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μιχάλης Δεληκώστας. «Το κακό άρχισε στις 16 Οκτωβρίου που έκλεισε όλος ο Νομός. Στην αρχή τα κρούσματα ήταν περισσότερα στην Κοζάνη, αλλά κλείσαμε και μείς. Ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ταΐσουν τις οικογένειές τους; Προβλέπω ότι θα κλείσουν πολλά μαγαζιά στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία που άνοιξε ο δήμος Κοζάνης και η Εορδαία παραμένει κλειστή». Αναμένεται  ότι και πάλι δεν θα ανοίξουν, «μας στερείτε το δικαίωμα της εργασίας. Ακούσαμε ότι τα 40 εκ θα γίνουν 100 εκ, δεν έγινε. Ζητάμε άμεση χρηματοδότηση, όχι προγράμματα καινούρια».

Ο εκπρόσωπος της εστίασης της Εορδαίας κ. Εφραιμίδης μίλησε για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για την εστίαση αναμένοντας καλύτερη μεταχείριση στις κόκκινες περιοχές από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Τα τρία εμβολιαστικά κέντρα της Εορδαίας

Στο Μποδοσάκειο, στο παλιό ασφαλιστικό της ΔΕΗ και στο πρώην δημαρχείο Μουρικίου ορίστηκαν τα τρία εμβολιαστικά κέντρα της Εορδαίας. Και τα 117 rapid tests της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο ήταν όλα αρνητικά. Σε αυτά συμμετείχαν και οι εκθέτες των λαϊκών αγορών για να μπορούν να συμμετέχουν σε άλλες αγορές.

Κανένας δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει tests και ιχνηλάτηση πόσο μάλλον αστυνόμευση δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση από τη στιγμή που ήρθε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  Κάθε απόγευμα έρχεται ένα e mail στο δήμαρχο για τα κρούσματα με αναφορά στην ηλικία και την περιοχή από όπου προέρχεται. Για την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου εξήγησε ότι θεωρήθηκε σωστό να διαλευκανθεί εις βάθος η υπόθεση. «Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα. Να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση για μια  περιοχής που ξεπέρασε και τη Γιουχάν σε επίπεδο lockdown. Η Γιουχάν έκλεισε 76 συνεχόμενες μέρες  και εμείς ξεπεράσαμε τις 102. Με την ίδια σπουδή που κλείνει η περιοχή πρέπει να της δοθούν παραπάνω πράγματα» τόνισε λέγοντας ότι είναι λάθος το κλείσιμο στις 18:00. Για τα τεστ στους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ έκανε τα τεστ στη Λευκόβρυση, εκείνες τις μέρες η απάντηση του κ. Ρωμιόπουλου ήταν αρνητική λόγω φόρτου εργασίας .

 Ιωάννα Παπαδημητρίου