Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς την Τετάρτη το απόγευμα μίλησε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την απολιγνιτοποίηση μετά από την κοινή πρωτοβουλία των παρατάξεων «Ενωμένη Εορδαία» και «Μπροστά για την Εορδαία». Πρόκειται για μια ιστορική συνεδρίαση όπως ανέφερε τονίζοντας ότι δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση από την κεντρική κυβέρνηση και δεν προβλέπεται ως τον Ιούνιο μετά τη δήλωση Χατζηδάκη, παρότι ο χρόνος είναι κρίσιμος και ζωτικός για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
«Δεν θα περιμένουμε από άλλους να αποφασίζουμε για εμάς» ανέφερε ζητώντας να λειτουργήσουν όλες τις μονάδες για την επόμενη 10ετία και η απολιγνιτοποίση να γίνει κοντά στο 2050 ώστε να υπάρχει σχεδιασμός, εφαρμογή εναλλακτικών κατευθύνσεων στην οικονομία και την ενεργειακή κατανάλωση. Δεν είναι δίκαιη μετάβαση
Μάλιστα παρέθεσε τις προτάσεις του για δημιουργία θέσεων εργασίας. Να γίνει στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με επιδότηση άνω του 80% για νέες επιχειρήσεις, να δοθούν ειδικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για τι ς επιχειρήσεις του δήμου, να υπάρξει φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους, να γίνουν οι μετεγκαταστάσεις Κομάνου, Μαυοπηγής, Πτελεώνα, Αναργύρων με πλήρη κάλυψη από κεντρικούς πόρους και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης , να απαλλαγούν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής από την επιστροφή ποσοστού της αποζημίωσης που πήραν, να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, να γίνει η αποκατάσταση των εδαφών με βάση τις ΜΠΕ για τα ορυχεία και τους σταθμού, να συνεχίσει η τηλεθέρμανση με μείγμα καυσίμου με βάση το λιγνίτη, να γίνει χρηματοδότηση της σύνδεσης με Πτολεμαΐδα 5 από το πράσινο ταμείο, να δημιουργηθούν προγράμματα από την ΕΕ για να προκύψει ανάπτυξη παράλληλα με την επιμήκυνση της απολιγνιτοποίησης, να γίνει επαναπόδοση και αξιοποίηση των εδαφών.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Βίντεο: eordaia.org


















