50 εκ το κόστος  ζημιών και σύνδεσης με την Πτολεμαΐδα 5  χωρίς δυνατότητα απόσβεσης 

Ημερίδα  για το μέλλον της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Πτολεμαΐδα .Η  πρωτοβουλία  ανήκει στο  δήμαρχο  Εορδαίας  Παναγιώτη Πλακεντά ως μια σοβαρή τεκμηριωμένη άποψη σε σχέση με τις εξελίξεις στα θέματα της ενέργειας. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι στη Συμφωνία του Παρισίου 55 χώρες συμφώνησαν  να μειωθούν   οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να φτάσουν στο μηδέν μέχρι το 2050 -2070 με την μη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Στην Ελλάδα όμως δαιμονοπιοιήσαμε την καύση και εξόρυξη λιγνίτη επενδύοντας στο φυσικό αέριο, ένα επίσης ορυκτό καύσιμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Πέντε ενεργειακοί όμιλοι δρομολογούν μονάδες φυσικού αερίου 3.500ΜW .Το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο, ενώ ολιγνίτης εγχώριο” συνέχισε.Διερωτήθηκε μάλιστα  γιατί όλη ευρωπαϊκή οικογένεια  ακόμα και η ισχυρή Γερμανία έχει άλλον ορίζοντα διακοπής του λιγνίτη.

Κατόπιν έδωσε κάποια ενδιαφέροντα και παράλληλα πλήρως ανησυχητικά στοιχεία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης της πόλης   , η οποία έχει ανάγκη 35 εκ για τη σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 .Η μονάδα θα λειτουργήσει εμπορικά το 2023 έως το 2027. Με το ερώτημα που γεννιέται να είναι το πώς θα αποσβεσεί μια τέτοια επένδυση μέσα σε τέσσερα χρόνια . «Η ΔΕΤΗΠ έχει κληρονομήσειζημία  950.000 από τη διακοπή του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, 1, 5 εκ. από της διακοπής  του  ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και  13, 7 εκ  από χρόνο από τον ΑΗΣ Καρδιάς , ο οποίος κλείνει σε χρόνο  διαφορετικό από το συμφωνημένα».16, 22 εκ συνολικά είναι η ζημιά της ΔΕΤΗΠ  και μαζί με 35εκ της σύνδεσης με την  Πτολεμαΐδα 5 υπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των  50 εκ!!Παράλληλα υπάρχει και ο προϋπολογισμός προμελέτης 42.452.000 € .

Απώλεια θέσεων εργασίας , μείωση ΑΕΠ, περιβαλλοντικά προβλήματα

Η απολιγνιτοπποίηση θα φέρει απώλεια 4.000 θέσεων εργασίας , 12.000 σε εργολαβικές και 5.000θέσεις σε  αντικείμενα-δορυφόρους  και μείωση πληθυσμού κατά 80.000.Το ΑΕΠ θα μειωθεί, θα υπάρχει περιβαλλοντικήκαταστροφή με τις αποκαταστάσεις εδαφών που δεν έγιναν με αποτέλεσμα την καταρρίχηση της περιοχής .Το κόστος  αποκατάστασης μόνο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος  ανέρχεται 25 δις ευρώ, ποσό που θα πρέπεινα έρθει από την Ε.Ε. και της κυβέρνηση ,ενώ αναμένεται και  η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα με τα ανενεργά α παρατημένα ορυχεία  και τα επιφανειακά ύδατα να αποστραγγίζονται σε αυτά. Το 2028 θεωρείταιανέφικτος στόχος για την πλήρη απολιγνιτοποίηση με την απώλεια να υπολογίζεται στα 15 δις ευρώ ανά έτος .

Ιωάννα Παπαδημητρίου