«Πειραγμένη» εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες η Φλώρινα και όχι μόνο οι ακαδημαϊκοί της , αλλά ολόκληρη η κοινωνία από τη συζήτηση που άνοιξε για το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την προτεινόμενη δημιουργία τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών στην Κοζάνη. Με δηλώσεις και ανακοινώσεις που δεν βοηθούν στη συγκρότηση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησαν νέο κλίμα αντιπαράθεσης πριν καν ανοίξει ο ουσιαστικός διάλογος για το επόμενο βήμα. Οι παρεμβάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σίγουρα δεν συμβάλλουν στο μεγάλο ισχυρό Πανεπιστήμιο, αν τελικά η δημιουργία του είναι κοινός στόχος για όλους . 

 Ο πρόεδρος  της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης Παναγιώτης Δημόπουλος μίλησε στο ράδιοΛόγος και το Λύσανδρο Ρήγα για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τη δημιουργία τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών. Χωρίς διάθεση σύγκρουσης  και εκ της  θέσεώς του ανέφερε ότι « δικαιολογείται η  ύπαρξη ενός  κέντρου για την ελληνική γλώσσα, τη λαογραφία και την βυζαντινή ιστορία, αλλά δεν μπορούμε να απολέσουμε την θέση μας ως μητροπολιτικός δήμος».

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι δεν επιτρέπεται να φιλοξενήσουμε μια πρόταση που θα γίνει από την ακαδημαϊκή κοινότητα» τόνισε με νόημα αναφερόμενος στη δημιουργία τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών στην Κοζάνη, την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας που «δεν είναι ο τύραννος αλλά ο μητροπολιτικός δήμος».

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από την κοινή δήλωση των φορέων της Φλώρινας που καταδικάζουν μια σχολή στην Κοζάνη πριν καν αυτή υπάρξει ξεκαθάρισε ότι : «Όταν μιλάμε για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν μιλάμε για ένα πολιτικό φορέα , αλλά για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα ενεργήσει, θα σχεδιάσει  πάνω στον εθνικό σχεδιασμό , θα προτείνει  και οι τοπικές κοινότητες, οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να δεχθούν αυτές τις εισηγήσεις. 

«Να  σκεφτούμε με Δυτικομακεδονική συνείδηση γιατί πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , που είναι δυτικομακεδονική υπόθεση» συνέχισε απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στις ακραίες τοπικιστικές φωνές όπως τελευταίως εκφράστηκαν από το δήμο Εορδαίας και Φλώρινας.

«Είναι αρκετά κλειστοφοβικό να μπούμε στην εποχή της μοιρασιάς»

«Με τη νέα πανεπιστημιούπολη και τη νέα επένδυση που γίνεται αυτό θα ευνοήσει  άπαντες. Είναι αρκετά κλειστοφοβικό να μπούμε στην εποχή της μοιρασιάς  και της κατανομής τμημάτων ανά γεωγραφική περιοχή γιατί και η ακαδημαϊκή κοινότητα ξέρει τι κάνει και δεν νομίζω να μπορούμε να της υποδείξουμε εμείς, σαν δήμος Κοζάνης. Να προτείνουμε κάποια πράγματα, σαν αβαντάζ δήμου, δομής, αλλά από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους.»

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και είναι γόνιμο για όλους, να φιλοξενήσουμε ένα τμήμα που έχει να κάνει με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Για τον πλούτο τον αρχαιολογικό, ιστορικό κ.α., που έχει σχέση με τις θεωρητικές επιστήμες και όχι μόνο με τα ανθρωπιστικά. Αν αυτό προταθεί, εμείς είμαστε έτοιμοι να το φιλοξενήσουμε από κάθε  άποψη και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο λειτουργίας και σε επίπεδο διάχυσης της εύνοιας του πράγματος.»

Βάσω Σάφη-Ιωάννα Παπαδημητρίου