Η διασφάλιση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασικό ζητούμενο στις χώρες υποδοχής των προσφύγων και απομένουν να γίνουν πολλά βήματα στην κατεύθυνση αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι η στέγαση και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βρίσκει πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες, ακόμη και ιδιαίτερα ευάλωτες περιπτώσεις, όπως μητέρες με μικρά παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους και μακροχρόνια ασθενείς, να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο, διαπιστώνεται η αυξανόμενη απομόνωσή τους σε κλειστές, ελεγχόμενες δομές, χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Στους Ξενώνες και τα Διαμερίσματα που υποστηρίζει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε όλη την Ελλάδα διαβιούν κατά την τρέχουσα περίοδο περίπου 500 πρόσφυγες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και γυναίκες που αποτελούν ευάλωτες περιπτώσεις.

Επιπλέον, η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες από 4 μέχρι 17 ετών (πρόγραμμα «All Children in Education» – ACE) με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF, στο πλαίσιο τριετούς μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με την στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ACE 1.671 παιδιά, αγόρια και κορίτσια στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργούν στο Φυλάκιο Έβρου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κω, στη Λέρο και στη Σάμο, ενώ αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα και στην Κρήτη.

Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στον Εθνικό Μηχανισμό για τον Εντοπισμό και την Προστασία Ασυνόδευτων Παιδιών, που λειτουργεί υπό την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο έχει παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη και στέγαση σε περίπου 300 παιδιά από την Ασία και την Αφρική, αλλά και από την Ουκρανία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η ΑΡΣΙΣ τονίζει την ανάγκη σταθερής πολιτικής ένταξης όλων των προσφύγων, χωρίς αποσπασματικές παρεμβάσεις που επιδεινώνουν τα προβλήματα και συγκεκριμένα:

• Χορήγηση άδειας διαμονής σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους, τουλάχιστον όταν το αίτημά τους για διεθνή προστασία απορρίπτεται και σε δεύτερο βαθμό.
• Σταθερή και ενιαία πολιτική ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
• Επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που προκύπτουν συχνά σε ζητήματα ασύλου, ένταξης στην εκπαίδευση και οικογενειακών επανενώσεων.

Ανοιχτή εκδήλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση αλληλογνωριμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από τις χώρες καταγωγής των προσφύγων.  Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα στο ΚΥΝ επί της οδού Σπάρτης 9 (περιοχή Φάληρο). Για περισσότερες πληροφορίες: Κώστας Κεκελιάδης, δημοσιογράφος τηλέφωνο 6986 43 98 48