Θετικός ο εισηγητής Μίλτος Μαγγιρίδης χωρίς εισήγηση , αρνητική η υπηρεσία

Ο Μίλτος Μαγγιρίδης , αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος εμφανίστηκε θετικός στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τριών φωτοβολταϊκών σταθμών 250 MW, 20 MW και 25 MW παρά την αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας και χωρίς να φέρει καμία εισήγηση.

Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της Ενότητας , οι κ. Τουμπουλίδου , Κουϊμτζίδου , Μάρας, Σιδηράς , Φλώρος ψήφισαν όχι πέρα από τους ανεξάρτητους συμβούλους που ήταν επίσης αρνητικοί μαζί με την αντιπολίτευση. Οι κ. Δουγαλής και Παφύλης ήταν θετικοί.

Με 20 όχι και 15 ναι καταψηφίστηκε ο σταθμός 250,0575MW που θα κατασκευαστεί στη θέση “ΒΕΡΜΙΟ ΤΕΚΕ” στις Δημοτικές Ενότητες Ελλησπόντου και Αγίας Παρασκευής των Δήμων Κοζάνης & Εορδαίας, και στις Δημοτικές Ενότητες Νάουσας & Βέροιας των Δήμων Νάουσας & Βέροιας της με φορέα του έργου την ILIAKO POWER V ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Το σύνολο του έργου είναι 5.654 στρέμματα και θα περιφραχτεί .Τα 132 εξ αυτών ανήκουν στο Δήμο Κοζάνης , στην Ακρινή και θα χρησιμοποιηθούν τα 70 στρέμματα. Μιλάμε για κάλυψη τεράστιας έκταση ανέφερε ο πρόεδρος της Ακρινής Θεοχάρης Καζαντζίδης που «θα περιφράσει μια ολόκληρη περιοχή στο βωμό της πράσινης ενέργειας. Κάποιοι άλλοι λόγοι συντρέχουν για να κατασκευαστεί αυτό το φωτοβολταϊκό».

Η δεύτερη απόφαση που καταψηφίστηκε με 19 όχι και 17 ναι αφορούσε τη γνωμοδότηση για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) του έργου «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 20 MW στη θέση “ΠΙΣΩΚΑΜΠΟΣ”, του Δ. Κοζάνης με φορέα του έργου την GAIACOMM ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ . Το έργο θα κατασκευαστεί σε 434 στρέμματα και θα χρησιμοποιηθούν τα 290 στρέμματα. Αρνητική ήταν και η εισήγηση της υπηρεσίας και η Κοινότητα Λιβερών , αλλά θετικός πάλι ο Μίλτος Μαγγιρίδης.

Με τους ίδιους ψήφους απορρίφθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) του έργου Φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 25 MW στη θέση “ΚΑΜΠΟΣ”, του Δ. Κοζάνης,με φορέα του έργου την GAIACOMM ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ. Το έργο καταλαμβάνει 836 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν.

Και στις τρεις ψηφοφορίες τα πέντε μέλη της Ενότητας ήταν αρνητικά. Ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του Βαγγέλη Σημαδράκου που συμμετείχε εξ αποστάσεως στην συνεδρίαση και εκνευρίστηκε με το σχόλιο κάποιου δημοτικού συμβούλου, όταν ψήφιζε .:«Ποιος δημοτικός σύμβουλος σχολίασε την ψήφο μου ;Και αν έχει τα κότσια να βγει και να το πει τώρα .Δεν τολμάει να το κάνει ανοιχτά .Τόσο θρασύδειλος είναι.» είπε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας «Τι να πει;» ακούστηκε από δημοτικό σύμβουλο την ώρα που ψήφιζε ο κ. Σημανδράκος.

Στη γνωμοδότηση για έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) του έργου «Φωτοβολταϊκός, ισχύος 150MW στη θέση “ΑΡΓΙΛΟΣ” της Δ.Ε. Κοζάνης με φορέα του έργου την ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ ΙΚΕ το δημοτικό συμβούλιο ήταν αρνητικό. Πρόκειται για έκταση 2.402 στρεμμάτων , δημόσιας γης , εκ των οποίων τα 2.100 στρέμματα ανήκουν στο Βατερό και τα 300 στον Άργιλο. Γειτνιάζει με την Πανεπιστημιούπολη και στην περιοχή έχει χωροθετηθεί η μελλοντική μετεγκατάσταση της Ακρινής για αυτό και η υπηρεσία ήταν αρνητική. «Αν το πολύγωνο περιοριστεί θα συμφωνούσαμε με τε αυτή την πρόταση» τόνισε ο Βαγγέλης Σημανδράκος που ήταν αρνητικός….

Ιωάννα Παπαδημητρίου