Ο Δημήτρης Λυμπεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Egnatia Aviation μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την έναρξη της πτητικής εκπαίδευσης των πιλότων και τα επόμενα σχέδια . Μετά από 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η εταιρία διαθέτει ένα στόλο 15 τεχνολογικών αεροσκαφών αιχμής, τρεις προσομοιωτές και δύο υπερσύγχρονες λειτουργικές βάσεις. Η καινούρια βάση της Κοζάνης έχει σκοπό να γίνει σαν αυτή της Καβάλας τόνισε ο κ. Λυμπεράκης αναμένοντας άλλα έξι-επτά αεροσκάφη μέχρι τέλους του χρόνου. Τα υπάρχοντα είναι δανεικά από την Καβάλα και σύντομα η Κοζάνη θα αποκτήσει τα δικά της.

«Στις 27 Ιουνίου ξεκίνησε η εκπαίδευση. Σήμερα η 4η μέρα πτήσεων .Γίνονται 16 πτήσεις την ημέρα. Χθες προστέθηκε άλλο ένα αεροπλάνο και έχουμε πέντε, οπότε και οι πτήσεις γίνονται 20». Οι πτήσεις είναι ωριαίες . 52 πιλότοι ιρακινοί εκπαιδεύονται και αναμένεται να τελειώσουν Μάρτιο –Απρίλιο , ώστε την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο να πετάνε στην Iraqi Airways.Αναμένονται μέσα στον Ιούλιο και άλλα δύο αεροσκάφη δίπλα στα πέντε που υπάρχουν .

Μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν εγκαταστάσεις με βάσεις σχολής εκπαίδευσης και υπόστεγο συντήρησης. «Υπολογίζουμε ότι 1500-1700 τ.μ. κτίρια πρέπει να δημιουργηθούν για να είναι ευκολότερη η δραστηριότητα. Τώρα για τη συντήρηση των αεροπλάνων πάνε στην Καβάλα και οι υποδομές είναι απαραίτητες για να είναι η Κοζάνη αυτόνομη μονάδα».

Η επόμενη φουρνιά έρχεται τον Φεβρουάριο και συνολικά τέσσερεις σειρές μέσα στο 2020.Να τροποποιηθεί η βάση της Κοζάνης, να δημιουργηθεί ο στόλος της Κοζάνης με δημιουργία συνεργείου συντήρησης και σταθμού εκπαίδευσης στο αεροδρόμιο είναι τα επόμενα βήματα της εταιρίας που απαιτούν χρόνο και χρήμα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου