Η αντικατάσταση των κεράτων του ελαφιού είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται ‘βελούδο’. Κάθε χρόνο, τα αρσενικά ελάφια ρίχνουν τα κέρατά τους, καλύπτονται από ένα μαλακό στρώμα που ονομάζεται βελούδο και στη συνέχεια αναπτύσσουν νέα. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί τη φύση του ελαφιού και αποτελεί ένα ενδιαφέρον κομμάτι της βιολογίας τους.

🦌Μόλις τα νέα κέρατα φτάσουν στο στάδιο ώριμης ανάπτυξης, το βελούδο αφαιρείται και τα κέρατα γίνονται σκληρά και ανθεκτικά.

👉Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το ελάφι από άλλα ζώα είναι η μορφή των κεράτων του, τα οποία είναι παλαμοειδή. Μόνο τα αρσενικά έχουν κερατική ανάπτυξη, με μήκος που κυμαίνεται από 50 έως 70 εκατοστά, εξαρτώμενο από την ηλικία τους.

📅Η διαδικασία απόρριψης και ανανέωσης των κερατών συμβαίνει κάθε χρόνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Αμέσως μετά την απόρριψη, αρχίζει η ανάπτυξη νέων κερατών, ολοκληρωμένη περίπου τον Σεπτέμβριο.

🤎Το πλάτος του κέρατου αυξάνεται με την ηλικία του ελαφιού, με μία μύτη να αντιστοιχεί σε κάθε χρόνο ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του νέου κέρατος, αυτό είναι καλυμμένο από μαλακό τριχωτό δέρμα, το οποίο απορρίπτεται περίπου μετά από τρεις μήνες.