Ό, τι νερό χρησιμοποιείται να πάει στην τηλεθέρμανση
O Yπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το Data Center ΔΕΗ – Amazon ως μια πολύ καλή εξέλιξη για την περιοχή . Υπάρχουν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη. Τα άμεσα είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στην κατασκευή και λειτουργία αλλά και τα έμμεσα με τα οικοσυστήματα που δημιουργούνται με την ύπαρξη του Πανεπιστημίου.
Είναι σημαντικό κίνητρο για ένα φοιτητή να σπουδάσει κανείς σε μια πόλη με σημαντικές υποδομές όπως το Data Center, το νέο υπερυπολογιστή όπως είπε λέγοντας ότι ένας φοιτητής νομικής, πληροφορικής και οικονομικών έχει κάθε λόγο να βρεθεί σε τέτοιο χώρο.
Για τα περιβαλλοντικά δεν είπε κάτι περισσότερο , για το νερό εξήγησε ότι υπάρχουν κλειστά΄κυκλώματα ενώ τα ενεργειακά είναι λυμένα .
“Η παραγόμενη ενέργεια θα μπορούσε να ενισχύσει την τηλεθέρμανση, είναι κάτι που μπορεί να το δει η ΔΕΗ. Το Πανεπιστήμιο θα έχει ένα δικό του μηχάνημα και δεν θα χρειαστεί κάτι από το εν λόγω Data Center”.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάμεσα σε συμπληγάδες για το Data Center εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Πάρις Κουκουλόπουλος και πρότεινε να μπει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπροστά με μια επιτροπή παρακολούθησης τα τρία επιμελητήρια .
Υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο ένας δρόμος είναι της ΔΕΗ λαμπερός , αλλά μπαίνεις μέσα , εγκλωβίζεσαι και είσαι σαν το hotel California. Ο άλλος είναι μέσω πλαισίου ανταποδοτικών διεκδικήσεων με την κυβέρνηση να τα επιβάλει:
-Ό, τι νερό χρησιμοποιείται για ψύξη να χρησιμοποιηθεί για το δίκτυο της τηλεθέρμανσης.
-Στο θέμα της κατασκευής δεν είναι δεδομένο ότι θα απασχοληθούν κάτοικοι της περιοχής αναφερόμενος στην Wonderplant που ανέθεσε το κατασκευαστικό σε εταιρεία από την Κίνα και ένα μικρό κομμάτι σε εταιρεία της Σερβίας
-Η Amazon να δώσει τιμολόγιο ελκυστικό για τη Δυτική Μακεδονία και για τους ακαδημαϊκούς ερευνητές δωρεάν
-Υπάρχει δρόμος θεσμικά και τεχνικά να δοθεί τιμολόγιο Amazon για το ρεύμα
Ιωάννα Παπαδημητρίου

















