Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Πάρις Κουκουλόπουλος: “Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε μεγάλη λιτότητα “

– Τι είπε για καθυστερήσεις σε Πτολεμαΐδα 5, Άγιο Δημήτριο 6 και Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου

 

Την εκτίμηση πως η  κυβέρνηση με τις αποφάσεις της και τη συμφωνία που φαίνεται πως επετεύχθη στο Eurogroup, δεσμεύει σε μεγάλη λιτότητα αγνώστου χρονικής διάρκειας τη χώρα, εξέφρασε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ., π. υπουργός και π. βουλευτής, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα δεν έκανε προκειμένου να φέρει ανάπτυξη στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μεγάλα έργα που καθυστερούν στη Δυτική Μακεδονία, όπως η Πτολεμαΐδα 5 αλλά και έργα που δεν προχωρούν όπως το Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε για τη συμφωνία πως: “Για το χρέος δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση και αυτό που συνέβη είναι πως πήρε μια πολύ σοβαρή απόφαση που κατακτήθηκε με τεράστιες θυσίες του λαού το 2012, που πήγαινε το χρέος στο 110% του ΑΕΠ to 2022, την οποία την έσβησε, γιατί είπε ότι εκείνο το πρόγραμμα δεν το θέλουμε γιατί πήγαινε σε θανάτωση τη  χώρα και όλα αυτά που έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη. Τότε έκοψαν εκείνο το πρόγραμμα και κατάργησαν εκείνη την απόφαση, και σήμερα μοιάζει με χαμένο παράδεισο. Η κυβέρνηση και κάποιοι βουλευτές αλλά και κάποιες εφημερίδες έγραψαν πως έρχεται μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ και άλλα τέτοια. Δεν θέλω να μπλέξω τον κόσμο, αλλά θα πω το εξής: Αφού είναι τόσο απλή και ευχάριστη η υπουργική συμφωνία γιατί δεν τη βάζουν να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά θα περιμένουν το 2019; Αν είναι δημοσιοοικονομικά ουδέτερη και αναπτυξιακή , να τεθεί από τώρα σε εφαρμογή. Όμως, άλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος έχει τεράστια θέματα και η κυβέρνηση υποχώρησε για να αποφύγει το χειρότερο, που ήταν μια περιπέτεια ανάλογη του 2015. Το τελικό συμπέρασμα, είναι πως η κυβέρνηση δεσμεύει σε μια λιτότητα αγνώστου διάρκειας  μεγάλης, σε όλη τη χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεσμεύεται η χώρα για πολλά χρόνια για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα” .

Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο βασικό σημείο της κρίσης που βιώνει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια, που είναι η ύφεση , η αρνητική ανάπτυξη, λέγοντας πως: ” Όταν υπάρχει ανάπτυξη υπάρχουν και δουλειές. Από την έλλειψη ανάπτυξης πηγάζουν τα προβλήματα της χώρας. Από όλα όσα λένε, θα μείνω μόνο στην ποσοτική χαλάρωση. Θα την πάρουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή κάποια στιγμή. Ωστόσο, από μόνη της δεν φτάνει η ποσοτική χαλάρωση . Τι χρειαζόμαστε και τι δίνει; Δίνει μια ανακούφιση αλλά η ποσοτική χαλάρωση ήταν προγραμματισμένο να μπει από τον Αύγουστο του 2015 με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα. Όλη η περιπέτεια που μας έβαλαν αυτοί οι τύποι που κυβερνούν , την έχει πάει 20 μήνες πίσω. Αυτό δεν αναιρείται. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει οφέλη για την ανακούφιση του κόσμου και της αγοράς, για την ανάπτυξη και εμείς χάσαμε 20 μήνες, μιας και όταν λήξει το πρόγραμμα θα λήγει για όλους τους ευρωπαίους”.

Όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, το κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης ήταν οι καθυστερήσεις που υπέδειξε στον αναπτυξιακό τομέα της χώρας  και για αυτό παίρνει κάτω από το μηδέν. “Αντί να έχουμε 6.5 % ανάπτυξη, είχαμε μια μονάδα ύφεση μέσα στη διετία. Αυτό αντιστοιχεί με 2 δις για το ασφαλιστικό, για το οποίο γίνεται η κουβέντα”.

 

“Κανένας μόνος δεν μπορεί”  – Υπέρ της Εθνικής Συνεννόησης

Ερωτηθείς αν οι εκλογές στην παρούσα φάση θα σώσουν τη χώρα, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε ότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες. Εμείς από το ΠΑΣΟΚ λέμε από όταν ξέσπασε η κρίση, ότι κανένας μόνος δεν μπορεί. Δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι και μαγικές λύσεις και φοβερές συνταγές, όπως αυτές που λέγανε ο Τσίπρας και ο Σαμαράς. Εμείς μιλάμε για εθνική συνεννόηση , εθνική γραμμή και μεγάλη προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις. Και εθνική γραμμή απέναντι στους δανειστές που είναι σκληροί μαζί μας”, είπε με νόημα, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ και ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα μέσα για να καθίσουν όλες οι παρατάξεις στο τραπέζι της συνεννόησης.

 

Πτολεμαΐδα 5 – Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου – Άγιος Δημήτριος 6

Επίσης, αναφέρθηκε και για την Πτολεμαΐδα 5, ένα έργο που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην ύφεση στη Δυτική Μακεδονία. Για το ίδιο θέμα ο κ. Κουκουλόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως κυβερνούν 25 μήνες και έχουν πάει πολύ πίσω το χρονοδιάγραμμα για το έργο κατασκευής της νέας μονάδας και η καθυστέρηση είναι 14 μήνες πίσω. “Αν δεν επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, το έργο θα πάει ακόμη παραπίσω”, εκτιμάει ο ίδιος.  “Η κυβέρνηση βρήκε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 5 δις, μέσω της Μικρή ΔΕΗ, καταργώντας το και σήμερα αποδεικνύεται ότι καμία λύση δεν είναι καλύτερη και για τη χώρα και για τη ΔΕΗ και για την πατρίδα”, επανέλαβε.

Για το κομμάτι της ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Κουκουλόπουλος πρόκρινε την αναγκαιότητα υλοποίησης του αρδευτικού Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου , ασκώντας κριτική για τη μη υλοποίησή του. “Λέγανε ότι δεν είναι ακριβά όσα έλεγα, ωστόσο αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο. Δεν μπορεί το πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας να χρηματοδοτήσει αρδευτικά και το έχω πει εκεί που πρέπει. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες παρεμβάσεις τα προβλήματα θα παραμείνουν τεράστια”, ανέφερε με νόημα.

Αναφέρθηκε, ωστόσο και για τη νέα μονάδα Άγιος Δημήτριος 6, που είχε κατοχυρωθεί, έργο που δεν προχωράει όμως παρά την αναγκαιότητά του, μιας και θα διασφαλίσει τη συνέχεια της τηλεθέρμανσης.


Β.Σ.