ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Όπως όλα δείχνουν η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας όπου εκδηλώνεται η αναμενόμενη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Η περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας με την Αμαλιάδα ειναι εντελώς διαφορετική, γιατί εκεί ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε γκρουπ εκδρομέων στους Αγίους Τόπους ενώ στην περίπτωση της περιφέρειας μας τα -εκδηλωμένα- κρούσματα ειναι πολύ περισσότερα αναλογικά με τη χώρα και ένα τουλάχιστον κρούσμα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “ορφανό”.

Ο κ. Τσιόδρας στην τακτική του ενημέρωση αναφέρθηκε στο περιστατικό προσθέτοντας ότι εξετάζεται η σύνδεση του με εκδρομείς από την περιοχή στη Β. Ιταλία.

Πριν μια εβδομάδα είχα επισημάνει ότι η πολυπληθής ομάδα των συμπατριωτών μας, από τη Σιάτιστα το Άργος Ορεστικό και την Καστοριά, που βρέθηκε στο Μιλάνο όταν εκδηλώθηκαν εκεί τα πρώτα κρούσματα έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής. Το γεγονός ήταν γνωστό στις αρχές του τόπου και τους εκπροσώπους του αλλά προφανώς δεν αξιολογήθηκε, την ίδια τύχη είχε και η δημόσια επισήμανση-προτροπή μου.

Δεν είναι ώρα καταλογισμού και απόδοσης ευθυνών, αυτό που προέχει ειναι η προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Εφόσον διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές ότι η εξάπλωση του ιού στην περιοχή μας συσχετίζεται με τη Β. Ιταλία και δεδομένου ότι οι Δυτικομακεδόνες που βρέθηκαν εκεί ήταν μερικές εκατοντάδες ειναι προφανές ότι πρέπει η Δυτική Μακεδονία να περάσει άμεσα στην επόμενη φάση των περιοριστικών μέτρων πριν ειναι αργά.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα γνωρίζει και τα ορίζει η αρμόδια Επιτροπή Επιστημόνων και ουδείς άλλος σε όποιο θεό κι αν πιστεύει. Δε χρειάζεται να μας τα επιβάλουν ειναι πράξη ευθύνης να τα απαιτήσουμε και κυρίως να τα εφαρμόσουμε εμείς.

Αν κάτι επιβάλλεται να ζητήσουμε όλοι μαζί ειναι η κατά προτεραιότητα ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στη Δυτική Μακεδονία.

Παρακολουθώντας το διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες τη διαμάχη για τις αποκριές διαδέχτηκε αυτή για τη θεία κοινωνία και τώρα η διαμάχη επιμερισμού ευθυνών μεταξύ νοσοκομείων και ΕΟΔΥ. Έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά, αλλά αργότερα και το στοίχημα ειναι από αυτή τη συζήτηση, όταν την κάνουμε, να μη λείπει κανείς γιατί θα έχουμε νικήσει τον ιό.

Όλοι μαζί μπορούμε.