Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Ο ΤΡΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ

Ο καλός συνάδελφος και φίλος, Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Μιχάλης Πατσίκας, είχε την ευγένεια να μου χαρίσει μία εξαιρετική μονογραφία, που εξέδωσε ο Σύλλογος Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης ”Ο Άγιος Παντελεήμων”, με τίτλο ΄΄Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη”.

Οτιδήποτε συνδέεται με τις παραδόσεις και την ιστορική μνήμη του λαού μας, με ενδιαφέρει και με συγκινεί.

Για τον λόγο αυτό, διάβασα απνευστί τη συγκεκριμένη μονογραφία, η οποία προσεγγίζει ένα πανάρχαιο χορευτικό δρώμενο με τελετουργικά χαρακτηριστικά, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και αφορά σε μία σύνθεση χορευτικών κινήσεων και τραγουδιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων.

Ο χορός λέγεται τρανός, λόγω της καθολικής συμμετοχής στο δρώμενο όλων των Βλατσιωτών, που βιώνουν από κοινού ένα κορυφαίο σημείο αναφοράς της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Η έκδοση είναι γραμμένη τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα, είναι εμπλουτισμένη με όμορφα ναϊφ σχέδια και συνοδεύεται από ένα CD, που περιέχει στοιχεία σχετικά με το δρώμενο.

Το πόνημα αφορά, ουσιαστικά, στην πρόταση που κατατέθηκε το 2018 και εγκρίθηκε, να συμπεριληφθεί ο ”Τρανός Χορός” στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα έσοδα από την διάθεση της έκδοσης προορίζονται για την ενίσχυση του Συλλόγου Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης.

Την όμορφη Βλάστη την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Ευελπιστώ, όμως, στην επόμενη επίσκεψή μου να έχω την ευκαιρία, που θα αποτελούσε τιμή για μένα, να βιώσω την συμμετοχή μου στον Τρανό Χορό.

Θ.Ι.Δαρδαβέσης
13 Μαϊου 2022