του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε (Κυριακή, 2-10-2022) στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβ., αφού εξήγησε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ‘’Πλην αγαπάτε τους εχθρούς ημών… και έσεσθε υιοί Υψίστου’’, (Λουκά στ’, 31-36), μίλησε για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας τονίζοντας: ‘’Ο Θεός δεν καταστρατηγεί την ελευθερία που μας έδωσε. Δημοκρατία σημαίνει να σέβομαι τον απέναντί μου, να σέβομαι την ελευθερία του άλλου’’. Ο Σεβασμιώτατος μοίρασε στο τέλος το αντίδωρο ευλογώντας έναν – έναν τους πιστούς.

Στην ορθόδοξη πραγματικότητα η μικρότερη ενότητα εκκλησιαστικής ζωής είναι η Ενορία. Ως ευχαριστιακή σύναξη των πιστών εμφανίζεται η (κάθε) Ενορία – σε συνάρτηση βέβαια με την Επισκοπή, στην οποία οργανικά ανήκει, κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε οι κληρικοί – ως η ‘’καθολική εκκλησία’’ στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Με την λειτουργική παρουσία του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, επιβεβαιώνεται με χαρά αυτή η ‘’καθολική ενότητα’’.

Τον Σεβ. κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας εφημέριος του Ναού και αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., ο διάκονος Φιλάρετος Βασιλειάδης και οι διακονητές Βασίλειος Ποτουριάδης, Μηνάς Σπάνος και Παναγιώτης Μαργαρίτης. Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Σεραφείμ, Βασίλης Ποτουριάδης και Βασίλης Καρανώτας.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Από την τοπική εκπαίδευση ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Λάμπρος Κουτσιούκης και η (συνταξιούχος) δασκάλα Μαρία Στεφάνου.

Την καθαριότητα του Ναού και του αύλειου χώρου και την προσφορά καφέ και εδεσμάτων στο Αρχονταρίκι επιμελήθηκαν: Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Άννα Κρομμύδα, Περικλής Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δουλδούρα. Η νεωκόρος Θεοδώρα Δελνιώτη. Οι κηπουροί, Γιάννης Ζανδές, Αργύρης Στ. Τέτος, Περικλής Παπαγεωργίου. Το Φιλόπτωχο, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου, Άννα Γεωργάκη.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
4-10-2022