• Η παρουσία του Σωματείου μας (Σωματείο Συνταξιούχων Ομίλου ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ “Ο Πυλώνας”)
  • Τα θέματα που συζητήθηκαν.
  • Οι Αποφάσεις.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ. Η παρουσία του σωματείου μας, με όλους τους εκλεγμένους συνέδρους, ήταν ουσιαστική.

Στο συνέδριο έκαμε τον απολογισμό του έτους ο Πρόεδρος  Κώστας Ανδρεάδης και το πρόγραμμα δράσης ο Γ.Γραμματέας Λάζαρος Πουγγίας .

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε για τα θέματα του συνόλου των συνταξιούχων ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) συνάδελφος Κουτσιμπογιώργιος Γεώργιος.

Οι εκπρόσωποι της σωματείου μας τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και έθεσαν για συζήτηση και αποφάσεις τα θέματα:

Η προσωπική διαφορά 

15 χρόνια χωρίς αύξηση, με την ακρίβεια στον ουρανό, και με τεράστιες περικοπές με την κυβέρνηση να επαίρεται για τα ψίχουλα που δίνει ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις (και όχι σε όλους).

Το σωματείο μας έκανε εναλλακτικές προτάσεις για να μην επικαλείται η κυβέρνηση δημοσιονομικούς λόγους και να μην κρύβεται πίσω από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συνομοσπονδία, ομοσπονδίες και τα σωματεία θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα για να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η αδικία.

ΥΒΑΕ και Επανυπολογισμός των συντάξεων 

Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα κινήσεις συνδικαλιστικές πολιτικές και νομικές για το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων και των επικουρικών των συναδέλφων που έχουν υπερβαρέα λόγω των επιπρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών που κατά την άποψή μας δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον επανυπολογισμό.

Τα αναδρομικά

Τα αναδρομικά από τις περικοπές των αντισυνταγματικών νόμων του 11μηνου, ενώ υπάρχουν τρεις αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τους συνταξιούχους για επιστροφή σε όλους των περικοπών, η κυβέρνηση ενώ υποσχέθηκε ότι θα υλοποιήσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων και ενώ καλούσε τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στα δικαστήρια πήρε απόφαση να υλοποιήσει μόνο τις αποφάσεις των δικαστηρίων όσων προσέφυγαν έως τον Ιούλιο του 2020.

Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους μας οδήγησε σε μία απίστευτη ταλαιπωρία, και σε όσους προσέφυγαν, σε αναμονή που ξεπερνά τα 7-8 και 9 χρόνια.

ΕΑΣ 

Όσον αφορά τις κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης, εδώ το «δούλεμα»  χτυπάει κόκκινο, μας πάνε από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο!!! Κάθε σαββατοκύριακο ο Αυτιάς, υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής,  μαζί με  τους εκάστοτε υπουργούς τη μια καταργούν την κράτηση ΕΑΣ, την άλλη την μειώνουν, ενώ οι Υπουργοί αλλάζουν και οι επόμενοι υπόσχονται ξανά  και ξανά τα ίδια.

Προσθήκη χρόνου εργασίας

Το Νοέμβριο του 2020, εξεδόθη  εγκύκλιος η οποία ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης, πρέπει να αναφέρεται και να ζητείται όλος ο εργασιακός βίος σε οποιοδήποτε φορέα, κι όταν ακόμα δεν είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Όμως οι υπηρεσίες δεν κάνουν δεκτά τα αιτήματα της προσθήκης χρόνων εργασίας για όσους βγήκαν στη σύνταξη, πριν το Νοέμβριο του 2020. Να θυμίσουμε εδώ τη λογική που υπήρχε όταν οι συντάξεις δινόταν με 27/27  και με 32/32  με  κοινές  διατάξεις. Τότε όσα χρόνια και να είχες υπηρεσία έπαιρνες 27/27 ή 32/32 . Ως εκ τούτου πάρα πολλοί συνάδελφοι με προτροπή και των υπηρεσιών δεν κατέθεταν το σύνολο του εργασιακού τους βίου, για να μην καθυστερήσει η έκδοση της σύνταξης τους.

Μετά το νόμο Κατρούγκαλου όπου τα χρόνια υπηρεσίας υπολογίζονται συνολικά και διαμορφώνουν την προσωπική διαφορά και το ύψος του μισθού όλοι θα πρέπει να καταθέσουν ότι προϋπηρεσία έχουν.

Προτείναμε να δοθεί χρονικό περιθώριο προσδιορισμένο για να καταθέσουν όσοι έχουν εργασιακό βίο που δεν έχουν καταθέσει για να υπάρξουν νέοι υπολογισμοί ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι.

Για τις συντάξεις χηρείας

Ο υπολογισμός των συντάξεων μετά το νόμο Κατρούγκαλου γίνεται με αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς και έτσι η σύνταξη χηρείας γίνεται ουσιαστικά ένα επίδομα σε όσους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά . Επίσης θέσαμε το θέμα της σύνταξης των τέκνων όπου όταν ένα παιδί δουλέψει ένα σαββατοκύριακο να μην του κόβεται ποσοστό της σύνταξη.

Υγεία και πρόνοια 

Το θέμα της υγείας και της πρόνοιας όλο και περισσότεροι συνάδελφοι συνταξιούχοι αναγκάζονται λόγω της μη εξυπηρέτησης στις κρατικές δομές υγείας και πρόνοιας, να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς, σε ιδιωτικά κέντρα υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνοντας επιπρόσθετο κόστος, ενώ τους γίνεται παρακράτηση 6% στην κύρια και 6% στην επικουρική σύνταξη υπέρ υγείας υποτίθεται.

Απολιγνιτοποίηση και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 

Η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω της απολιγνιτοποίησης, με μία οικονομική και δημογραφική κατάρρευση και τη φυγή των παιδιών μας σε άλλους τόπους. Η εγκατάσταση των τεράστιων φωτοβολταϊκών παράγουν έναν τεράστιο πλούτο που τον εκμεταλλεύονται πέντε μεγάλες εταιρείες και ελάχιστες ενεργειακές κοινότητες. Ζητήσαμε να μας δοθεί δυνατότητα απόκτησης  μέρους μετοχών, σε όσους έχουν τη δυνατότητα, έτσι ώστε να υπάρχει μία διάχυση του πλούτου που παράγεται, όμως έως τα τώρα δεν μας δόθηκε καμία δυνατότητα.

Απονομή των Επικουρικών Συντάξεων

Επιτέλους λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα απονομής των Επικουρικών συντάξεων και τον προηγούμενο μήνα δόθηκαν αρκετές συντάξεις.

Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι στο τέλος αυτού του μήνα και τον επόμενο θα πάρουν τις συντάξεις όλοι όσοι έχουν βγει σύνταξη μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023.

Βεβαίως τέθηκαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα μικρότερη σημασίας που αφορούν λιγότερους  συναδέλφους. Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο μας είναι σε ετοιμότητα μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας και να αγωνιστούμε μαζί με άλλες κοινωνικές ομάδες για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                  ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ