“ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ”!

Ως αναγκαίο κακό, που έγινε με βάση τη νομοθεσία που άλλαξε, περιγράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης τις αλλαγές που έγιναν εφέτος για την προμήθεια στα κεράσματα των φανών, κιχιά κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλα, για τη φετινή κοζανίτικη Αποκριά που είναι προ των πυλών! Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ παραδέχθηκε πως η εν λόγω επιλογή, να πάνε όλα τα κιχιά σε έναν ανάδοχο αντί για πολλές μικρές επιχειρήσεις, ενοχλεί και τον ίδιο προσωπικά, ωστόσο ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σε αυτόν θα συμμορφωθούν τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σχετικά στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για το αν υπάρχει παραγκωνισμός των μικρών επιχειρήσεων εφέτος την Αποκριά, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως από πέρυσι κιόλας το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκαθάρισε πως λόγω της αλλαγής του νόμου, θα πρέπει, εφόσον ο Οργανισμός επιχορηγείται από το Δήμο Κοζάνης, πως δεν θα μπορεί να επιχορηγεί συλλόγους.  Ο επιχορηγούμενος δεν μπορεί να επιχορηγεί και αυτό ήταν αναγκαστικά μονόδρομος, όπως παραδέχθηκε ο κ. Ιωαννίδης, αναφορικά με τις προμήθειες στην Αποκριά. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τους πολιτιστικούς Συλλόγους, που δεν μπορούν να παίρνουν χρήματα από την Αποκριά, αλλά και με τους αθλητικούς και ό,τι έχει να κάνει με τις επιχορηγήσεις του ΟΑΠΝ.

Αυτό που πρέπει να γίνεται πλέον, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, είναι να οδηγούνται σε εργολαβίες , και ο ανάδοχος να διανέμει τις ποσότητες που θα παίρνει. Με το σκεπτικό αυτό τα κιχιά θα πάνε σε έναν ανάδοχο, που θα δώσει την καλύτερη τιμή και θα μπορεί φυσικά να φτιάξει τα μεγάλα αυτά μεγέθη, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ. Ένα ζήτημα είναι ο μεγάλος αριθμός των κιχιών, μιας και όπως είπε πρόκειται για 30.000 -35.000 κιχιά , με τον ίδιο να εκτιμάει πως ένας μικρός φούρνος της γειτονιάς δύσκολα θα μπορεί να ανταπεξέλθει και το ίδιο συμβαίνει με το κρασί, αλλά και με όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την αποκριά.

Ερωτηθείς σχετικά, αν θα μπορούσε η προμήθεια των κιχιών να δοθεί και σε άλλες επιχειρήσεις, μιας και υπάρχουν 2-3 τοπικές που διατείνεται ότι θα μπορούσαν, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως έγινε απευθείας ανάθεση , που είπε ότι μπορεί να τα παράξει σε μικρό χρόνο και να τα ψήσει σε μικρό χρονικό διάστημα. “Οι φούρνοι γειτονιάς, αν μιλάμε για 500-600 κιχιά, σίγουρα θα έδιναν μικρότερη τιμή. Πηγαίνοντας όμως σε μια μεγάλη επιχείρηση και κερδίζοντας το χρόνο, ουσιαστικά, η τιμή ανεβαίνει , όπως είναι φυσιολογικό, χωρίς να έχει απόκλιση από τις άλλες χρονιές, ενώ και πέρυσι κάποιοι είχαν προμηθευτεί από την ανάδοχο επιχείρηση στην ίδια τιμή”, σχολίασε ο κ. Ιωαννίδης.

Επίσης, το κρασί θα το προμηθευτεί και φέτος ο ΟΑΠΝ από την ίδια επιχείρηση που είχαν προμηθευτεί και πέρυσι, περιοχής Αμυνταίου. “Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, δεν μιλάμε για το σπίτι μας που επιλέγουμε το κρασί να είναι και λίγο πιο ποιοτικό, αλλά όταν μιλάμε για μαζική κατανάλωση, η επιλογή έγινε για αυτόν ακριβώς το λόγο”, απάντησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ. Συμπλήρωσε πως η επιλογή έγινε γιατί ακριβώς μιλάμε για μαζική κατανάλωση και το περυσινό κρασί ήταν ιδιαιτέρως καλό, σχολίασε.

Ερωτηθείς αν θα υπήρξαν  κάποιες  επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες,   χωρίς να υπάρξει παραγκωνισμός, ο κ. Ιωαννίδης παραδέχθηκε πως με το τωρινό σύστημα δεν διαχέονται τα χρήματα στην τοπική κοινωνία σε όλη την αγορά, κάτι που είναι δύσκολο, λέγοντας πως: “Είναι πολύ δύσκολο , μας ενοχλεί και εμάς και προσωπικά, αλλά πρέπει να συμμορφωθούμε με τις επιταγές του νόμου . Θα ήθελα να μπορέσω να δώσω τα κιχιά σε όλους τους φούρνους της περιοχής, κάτι που μας εξυπηρετούσε και μας έβγαζε από πολύ μεγαλύτερη διεργασία “, σημείωσε, λέγοντας πως ουσιαστικά μαζεύτηκε μεγάλος όγκος εργασίας στον οργανισμό , κάτι που ταλαιπώρησε και τους επιχειρηματίες που δεν θα μπορέσουν να έχουν απολαβές.

Επίσης, απάντησε πως η συζήτηση για την επόμενη αποκριά θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, και αυτό είναι επιτακτικό και φέτος. Επίσης, το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και με την περιφέρεια , όπου θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα. “Μετά την αποκριά να βάλουμε και άλλα ζητήματα, που θέτει ο νόμος, όπως κανονισμούς αποκριάς κ.α.”, σχολίασε ο κ. Ιωαννίδης.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και η πληρότητα στα ξενοδοχεία!

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, φέτος η Αποκριά θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα , ενώ διατηρήθηκαν καινοτομίες όπως η θεματικές χορευτικές βραδιές στην πλατεία. Επίσης, πολλοί σύλλογοι λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις, χορευτικά μοντέρνου χορού, χορευτικά γειτονικών περιοχών,. δράσεις φανών σε συνεργασία με τον ΟΑΠΝ όπως ο Μικρός καρνάβαλος την Κυριακή, χορευτικά από Θράκη, Μακεδονία , παραδοσιακά παιχνίδια σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που καταλήγει την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς με την παρέλαση και το άναμμα των φανών! Τα μηνύματα από τους ξενοδόχους, είναι θετικά, παραδέχεται, με την δεύτερη εβδομάδα να έχει ήδη πληρότητα σε μεγάλο ποσοστό! Παρόλα αυτά, αρκετός κόσμος ταξιδεύει και τη Μικρή Αποκριά, κάτι που όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης, θα πρέπει να ενισχυθεί!

Β.Σ.