ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου γιορτάζεται η επέτειος γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μια θλιβερή σελίδα στην ιστορία του τόπου μας. Με αφορμή την επέτειο αυτή ο  γενικός γραμματέας στον σύνδεσμο ποντιακών σωματείων Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χριστοφορίδης, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα , καταθέτοντας το μήνυμά του για την επέτειο αυτή.

Η ημέρα της 19ης Μαΐου είναι για τα ποντιακά σωματεία του δήμου Κοζάνης μια ημέρα μνήμης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Για όλους εμάς τους πόντιους και για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο , αυτή η ημέρα είναι μια ημέρα μνήμης. Είναι η ημέρα όπου τιμούμε και μνημονεύουμε, με συνέπεια και πίστη, 353.000 ψυχές . Για το λόγο αυτό και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις όπου έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες, από το 1922. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν όλα τα σωματεία αλλά η μεγάλη εκδήλωση για τη Βόρεια Ελλάδα, γίνεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη”.
Μάλιστα, για πρώτη φορά τα ποντιακά σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας θα ξεκινήσουν με πορεία από το Άγαλμα του Βενιζέλου προς την Πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαΐου και μετά θα γίνει η μεγάλη πορεία από την Παμποντιακή Ομοσπονδία και όλες τις πόλεις που συμμετέχουν σε αυτή.

Επίσης, θα γίνουν και τοπικές εκδηλώσεις στην Κοζάνη, στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα , επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ποντιακής Μνήμης της Τ.Κ. Σκήτης κ.α.

“Το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας ανακίνησαν κάποια χρόνια πριν με δική τους πρωτοβουλία κάποιοι πόντιοι αγωνιστές . Εμείς πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς και πιο οργανωμένα μέσα από την ομοσπονδία μας συνεχίζουμε”, κατέληξε ο ίδιος.

Β.Σ.