Δείτε πώς θα του αγοράσετε τον σωστό σκελετό με τους καλύτερους φακούς, αλλά και πώς θα χειριστείτε την άρνησή του να τα φορέσει. Να θυμάστε ότι τα γυαλιά οράσεως μπορεί να είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για το παιδί, ώστε το οπτικό του σύστημα να αναπτυχθεί σωστά.

Μήπως δεν βλέπει καλά; Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή στον Οπτομέτρη είναι επιβεβλημένη.

Για το παιδί που πηγαίνει σχολείο είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν βλέπει καλά. Αντιγράφει λάθος από τον πίνακα στο τετράδιο, κάνει γκριμάτσες όταν βλέπει τηλεόραση ή πηγαίνει πολύ κοντά, παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους. Ένα παιδί με διαθλαστικές ανωμαλίες είναι λογικό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, να είναι ανήσυχο, ακόμη και να εμφανίσει μαθησιακές δυσκολίες. Αναγνωρίστε ως γονείς τα σημάδια και επισκεφτείτε έγκαιρα τον οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει πλήρως την όραση του παιδιού σας και θα σας δώσει τις απαντήσεις που θέλετε.

Πώς θα χειριστείτε την άρνηση να βάλει γυαλιάτο παιδί μου δεν θέλει να βάλει γυαλιά.

Πολλές φορές τα παιδιά εκδηλώνουν μία αρνητική στάση για τα γυαλιά, ιδίως αν είναι οι πρώτοι στην τάξη που θα φορέσουν. Είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της συμπεριφοράς των παιδιών να κοροϊδεύουν τους συμμαθητές εκείνους που έχουν μια εξωτερική διαφορά, όπως ένα παιδί με γυαλιά. Οι γονείς από την άλλη είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι στο γεγονός. Προβληματίζονται για το πως θα συνηθίσει το παιδί τα γυαλιά του, αν θα τα προσέχει να μην σπάσουν, αν θα το κοροϊδεύουν. Συχνά αυτό που παρατηρείται από τους ειδικούς είναι στην ουσία μια αποστροφή των ίδιων των γονιών προς τα γυαλιά. Να ξέρετε ότι αν το παιδί βλέπει καλύτερα με αυτά, σχεδόν πάντα τα αποδέχεται ανεξαρτήτου ηλικίας. Στην πραγματικότητα μάλιστα ένα μικρό παιδί μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμόσει τη ζωή του με τα γυαλιά. Όταν έρθει πάντως η ώρα να τα αγοράσετε επισκεφτείτε μαζί με το παιδί σας το κατάστημα οπτικών. Δώστε του την δυνατότητα να επιλέξει έστω το χρώμα του σκελετού, ώστε να τα φορά ευχάριστα. Προετοιμάστε το επίσης αγοράζοντας παιδικά βιβλία ή παιδικά προγράμματα με ήρωες που φορούν γυαλιά.

Πώς θα επιλέξετε τον σκελετό των γυαλιών σκελετός και φακοί για γυαλιά οράσεως.

Η ηλικία του παιδιού, το σχήμα του προσώπου και το οφθαλμολογικό πρόβλημα είναι παράμετροι που θα καθορίσουν την επιλογή των γυαλιών. Σε ένα στρογγυλό πρόσωπο ταιριάζουν καλύτερα τα τετράγωνα ή πολυγωνικά γυαλιά, ενώ σε ένα πρόσωπο με γωνίες ιδανικά είναι τα πιο οβάλ σχήματα. Οι σκελετοί από μέταλλο και ειδικά αυτοί από τιτάνιο δεν οξειδώνονται εύκολα και έχουν μικρό βάρος σε σχέση με τους κοκάλινους σκελετούς. Καλό είναι να υπάρχει βάση σιλικόνης στο σημείο που ο σκελετός έρχεται σε επαφή με τη μύτη, για να παρέχει καλύτερη στήριξη στο προσωπάκι του. Επιθέματα σιλικόνης στο σημείο που ο βραχίονας ακουμπά τα αυτιά είναι καλό επίσης να υπάρχουν, γιατί εμποδίζουν την τριβή που μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα. Ο στόχος είναι ο σκελετός των γυαλιών να έχει άριστη εφαρμογή στο πρόσωπο, ώστε να υπάρχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι η ευκρινέστερη όραση. Για το λόγο αυτό οι υποδείξεις του ειδικού οπτικού πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

Ποιός είναι ο κατάλληλος τύπος φακών για παιδιά.

Το παιδί θα φορέσει γυαλιά.Οι φακοί στα γυαλιά των παιδιών πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άθραυστα και ελαφρά υλικά, που δεν βαραίνουν το παιδικό πρόσωπο. Τέτοιοι είναι οι οργανικοί φακοί (φτιάχνονται από ένα ειδικό πλαστικό υλικό) ή οι φακοί από πολυκαρβονικά πολυμερή. Αυτοί οι τύποι φακών όχι απλά συστήνονται, αλλά σχεδόν επιβάλλονται από τους οπτικούς για τα παιδικά γυαλιά. Δεν υπάρχει νόημα να πάρετε ακριβά κρύσταλλα, όχι μόνο γιατί τα γυαλιά λόγω ηλικίας χρειάζονται συχνές αλλαγές αλλά και γιατί είναι πιο βαριά και σπάνε εύκολα κατά την πτώση τους. Επίσης οι φακοί καλό είναι να έχουν αντιχαρακτική επίστρωση, για να αντέξουν τη σκληρή παιδική χρήση. Σημαντικό επίσης είναι να φέρουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις, για να παρέχουν και UV προστασία στα μάτια του. Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί φακοί οράσεως, υπάρχουν μόνο καλοί ή καλύτεροι.

Συμβουλές για τους μικρούς που φορούν γυαλιά.

Όταν το παιδί κάνει τα μαθήματά του να κράτα το βιβλίο ή τα τετράδια σε μια απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια. Ελέγχετε να μην τα φέρνει πιο κοντά ή να μην σκύβει πάνω σε αυτά.
Όταν διαβάζει να έχει καλό φυσικό φωτισμό ή αναμμένο ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.
Να γίνονται τακτικά διαλείμματα κατά το διάβασμα, ώστε να διακόπτεται η προσήλωση των ματιών, τα οποία εστιάζουν συνεχώς σε ένα συγκεκριμένο μέρος λόγω του διαβάσματος.
Να μην φορά το παιδί τα γυαλιά του για μερικά λεπτά το πρωί και το βράδυ, ανεξάρτητα του βαθμού της μυωπίας.
Όταν το παιδί δεν φοράει τα γυαλιά του, να μάθει να τα αποθηκεύει στη θήκη τους.
Να τα σκουπίζει καθημερινά χρησιμοποιώντας το ειδικό πανάκι καθαρισμού.
Μαθαίνοντας στο παιδί σας με ευχάριστο τρόπο πώς να χρησιμοποιεί τα γυαλάκια του, πώς να τα καθαρίζει ή να τα αποθηκεύει και δίνοντάς του όλη την προσοχή σας τον πρώτο καιρό, θα καταφέρετε να αποφορτίσετε τη στεναχώρια του για τα γυαλιά.
Από τη στιγμή που ο ειδικός γιατρός διέγνωσε πρόβλημα στην όραση του παιδιού σας, προγραμματίστε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο ή στον οπτομέτρη σας μια φορά στους 12 μήνες.

Κάτανας Χάρης
Οπτικός-Οπτομέτρης